Letošní Den proti rakovině se zaměřuje na nádory plic. Lékaři nabádají k prevenci

Do ulic českých měst vyrazí už poosmnácté dobrovolníci se žlutými kytičkami. Tradiční symbol celonárodní sbírky na boj s rakovinou budou prodávat za 20 korun. Letošní ročník Květinového dne, který zaštiťuje Liga proti rakovině, se zaměřuje na výchovu k nekuřáctví a prevenci u plicních nádorů. Ty ročně lékaři zjistí u 6500 Čechů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Květinový den 2013

Květinový den 2013 | Foto: Kateřina Křenová

„Tady odsud nás jezdilo šest. Já jsem jediný, který šel na operaci a který ještě žije. Ostatní zemřeli, do půl roku všichni,“ vypráví čtyřiasedmdesátiletý Josef z Čelákovic u Prahy.

Při operaci mu lékaři sebrali část plíce. Překonal ale strach z operace, a tak žije, a to bez větších omezení.

„Babička to musela brát s humorem. Já jsem si z toho pořád dělal legraci, protože jsem věděl, že ona na to taky není dobře,“ popisuje Josef, jak nemoc zasáhla jeho i rodinu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Letošní Den proti rakovině se zaměří na výchovu k nekuřáctví a prevenci plicních nádorů. Tématu se věnoval redaktor Martin Karlík

Rakovina ale rozhodně nemusí končit tragicky, když se objeví včas. „Řada onemocnění je preventabilních, že se mohou dopředu vyšetřit a předejít tím,“ připomíná předsedkyně Ligy proti rakovině Michaela Fridrichová.

Každý musí jen překonat svůj strach a v případě podezření, že je něco v nepořádku, jít k lékaři, případně chodit sám od sebe na preventivní prohlídky.

Liga proti rakovině pořádá dnes celonárodní sbírku i s osvětou | Foto: Filip Jandourek

„Tam není důvod, proč se bát doktora. On vám nic zlého nedělá, za eventuelně zlé výsledky také nemůže, je v podstatě prostředník,“ říká lékařka Fridrichová.

Symbolické kytičky pomáhají

Český Den proti rakovině je spojený také s květinovou sbírkou. Přes 12 tisíc dobrovolníků bude po celé republice prodávat žluté květy. Výtěžek ze sbírky se použije na boj proti rakovině.

Kde konkrétně peníze ze sbírky pomáhají, upřesnila v Ranním interview ředitelka Ligy proti rakovině Iva Kurcová:

Přehrát

00:00 / 00:00

O sbírce mluvila v Ranním interview ředitelka Ligy proti rakovině Iva Kurcová

„Peníze se vždy používají na tři hlavní ligové programy. Je to především nádorová prevence. V rámci druhého programu se snažíme pomáhat zlepšit kvalitu života onkologických pacientů."

"A přispíváme i na onkologický průzkum a vybavení onkologických pracovišť po celé zemi,“ dodala Kurcová.

Liga proti rakovině pořádá dnes celonárodní sbírku i s osvětou | Foto: Filip Jandourek

mkp, Martin Hromádka, Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme