Počet obyvatel v Česku roste. Hlavně díky cizincům

Počet obyvatel České republiky v prvním čtvrtletí vzrostl zhruba o 5 tisíc. Podle údajů Českého statistického úřadu teď v zemi žije 10 517 400 lidí. Nárůst počtu obyvatel tak už smazal loňský úbytek populace. Přispěl k tomu hlavně příliv cizinců, kterých přibylo 4,8 tisíce. Přirozenou měnou přibylo 230 osob.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český statistický úřad (ilustrační foto)

Český statistický úřad (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Ve srovnání s prvním čtvrtletím roku 2013 byl v letošním roce objem zahraničního stěhování výrazně vyšší (více než dvojnásobný). Do ČR se ze zahraniční přistěhovalo přes 15 tisíc osob, o 7,2 tisíce více než v předcházejícím roce. Vzrostl i počet vystěhovalých, a to o 2,5 tisíce na 10,4 tisíce.

„Mezi přistěhovalými i vystěhovalými bylo nejvíce státních občanů Ukrajiny a Ruska, třetí nejpočetnější skupinou byli ve směru stěhování do ČR občané Slovenska a mezi vystěhovalými státní občané ČR,“ říká demografka z úřadu Michaela Němečková.

K růstu počtu obyvatel podle ní mírně přispěl také přirozený přírůstek, tedy rozdíl mezi narozenými a zemřelými. „Počet obyvatel se mírně zvýšil také přirozenou měnou, když počet živě narozených převýšil počet zemřelých o 230 osob,“ upřesňuje.

Opět narostl podíl dětí narozených mimo manželství. Jejich počet byl vyšší o 586. Nejvíce dětí porodily ženy ve věku 29-31 let, prvorodičky byly nejčastěji 28-30leté.

Počet sňatků, rozvodů a potratů se ve srovnání s loňským prvním čtvrtletím významněji nezměnil.

Obyvatel Česka v 1. čtvrtletí přibylo o 5000 na 10,517 milionu | Foto: ČTK

Pavla Firbacherová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme