Osud muže, který zastavil tanky na náměstí Nebeského klidu, zůstal světu utajen

Svět si v těchto dnech připomíná 25. výročí krvavého potlačení studentských protestů na náměstí Nebeského klidu (Ťien-an-men) v Pekingu. Nad koncem Čínského jara dodnes visí celá řada otazníků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muž proti tankům na náměstí Nebeského klidu. Legendární snímek z 5. června 1989

Muž proti tankům na náměstí Nebeského klidu. Legendární snímek z 5. června 1989 | Zdroj: Reuters

V polovině dubna 1989 se na Ťien-an-men sešli studenti inspirovaní pádem komunismu v Evropě a požadovali demokratické reformy Číny. Do poloviny května se protesty rozšířily do více než čtyř stovek měst po celé Číně, ale vedení země odmítlo se studenty jednat.

Místo toho v noci ze 3. na 4. června proti statisícům neozbrojených studentů zaútočili vojáci s kulomety i tanky. Dodnes není jasné, kolik lidí tu noc během masakru zemřelo. Odhady se pohybují od stovek až po tisíce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čtvrt století staré události na náměstí Nebeského klidu připomněl Ondřej Bouda ze zahraniční redakce

Z vojenského zásahu na náměstí Nebeského klidu pochází i jedna z ikonických fotografií 20. století. Je na ní zachycen muž s nákupní taškou, který sám zastavil kolonu tanků tím, že si před ní stoupl. Snímek vznikl 5. června - tou dobou už na náměstí studenti nebyli, ale stále měli podporu veřejnosti.

Z televizních záběrů víme, že celý incident trval jen několik minut. Tank se muže pokusil několikrát objet, ale on se pokaždé postavil přímo před něj. Pak vylezl na tank a chvíli diskutoval s jeho řidičem. Nakonec ho dva lidé odtáhli; není jasné, jestli šlo o příslušníky tajné policie, nebo o další civilisty, kteří o něj měli jen strach.

Dodnes nevíme, jak se tento muž jmenoval ani jaký byl jeho další osud. A jak říká jedna z vůdkyň studentských protestů Wang Čao Hua, která následně uprchla do Spojených států, možná je to tak lepší.

Čin neznámého muže připomněl i tento demonstrant v Hongkongu. Tam si výročí masakru v neděli připomněly tisíce lidí | Foto: Reuters

„Právě díky anonymitě se z fotky stala taková ikona. Navíc v okolních ulicích se odehrávaly podobné scény a vyzdvihovat konkrétního člověka by nebylo správné. Takto se tento muž stal symbolem bezejmenných bojovníků za svobodu nejen v Číně, ale po celém světě.“

V dubnu 1998 se tento neznámý rebel dokonce dostal na seznam stovky nejdůležitějších lidí 20. století časopisu Time.

V samotné Číně se výročí masakru na Ťien-an-men vůbec nepřipomíná. Veškeré zmínky na internetu komunistický režim rychle cenzuruje, Číňané tak mají možnost se o něm dozvědět, jen když vyjedou za hranice.

Je pravda, že Čína se od té doby hodně změnila. Lidem se žije lépe, ale s lidskými právy je na tom režim stejně jako před 25 lety. Před výročím masakru pozatýkal celou řadu disidentů a zpřísnil bezpečnostní kontroly, aby si lidé nemohli událost připomenout.

Srovnání fotografií totožného místa na náměstí Nebeského klidu z 5. června 1989 a současnosti | Foto: ČTK/AP

Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme