San Antonio porazilo v úvodním horkém finále NBA Miami

Basketbalisté San Antonia připravili v úvodním finále NBA Miami v domácí hale peklo a ujali se vedení v sérii 1:0. Při jejich výhře 110:95 totiž v AT&T Center nefungovala klimatizace, pod střechou haly tak teplota přesáhla 31°C. I proto sledoval rozhodující nápor domácích pouze z lavičky kvůli křečím Lebron James.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tim Duncan nezahálel ani v obraně, na snímku se snaží zblokovat Chrise "Birdmana" Andersena

Tim Duncan nezahálel ani v obraně, na snímku se snaží zblokovat Chrise "Birdmana" Andersena | Zdroj: Reuters

Ikona Spurs Tim Duncan se blýskl 21 body a 10 doskoky, když minul pouze jeden střelecký pokus. Rodák z karibských Panenských ostrovů se s nepříjemným horkem vypořádal nejlépe a zavzpomínal si na své začátky. Po utkání totiž pronesl, že v takových podmínkách po odchodu z ostrovů do USA nikdy nehrál.

Fanouškům z Texasu podmínky v hale zase až tolik nevadily, ba co víc, najednou jejich pokřik Beat the Heat! (Poražte vedro nebo také svého finálového soka) dával ještě větší smysl.

V úvodní čtvrtině byl nejvíce vidět Duncanův spoluhráč, autor 9 bodů Manu Ginobili (celkově 16 bodů a 11 asistencí), pro kterého to bylo kariérní maximum v jakémkoli finálovém zápase za první úsek hry. Na druhé straně mu zdatně sekundoval Wade autor v první půli 12 bodů.

Po poločase vyrovnaný průběh utkání pokračoval. San Antonio se opět prezentovalo skvělým kolektivním výkonem, který nakonec slavil úspěch, i když ztratilo nejvíc míčů v celém průběhu play-off, a to 22.

Čtyři minuty před koncem James ještě snížil na rozdíl dvou bodů, ale to bylo z jeho strany v zápase vše. Kvůli přetrvávajícím křečím musel být z palubovky dokonce odnesen na lavičku, kde v bolestech sledoval zbytek utkání, který jeho spoluhráči nezvládli.

Devětadvacetiletý rodák z Akronu zůstal nejlepším střelcem obhájců titulu i celého zápasu s 25 body, které stihl za 33 minut.

Lebron James smutně sleduje konec prvního finátlového utkání, které jeho tým nezvládl | Foto: Reuters

Stejně jako v loňském roce se hned v 1. finále střelecky chytil Danny Green, který v posledních devíti minutách, v té době Spurs ještě prohrávali 79:86, trefil tři ze tří trojek a výrazně tak přispěl k rozhodující šňůře San Antonia 31:9.

V sestavě domácích byl hodně vidět i evidentně bez problémů s kotníkem hrající rozehrávač Tony Parker (19 bodů, 8 asistencí), kterému zdatně sekundovali jeho krajan nastupující z lavičky Boris Diaw (pouze 2 body, ale také 10 doskoků a 6 asistencí) a argentinský křídelník Manu Ginobili 16 bodů, 11 asistencí.

V dresu dvojnásobných úřadujících šampionů dal 19 bodů Chris Bosh a doskočil 10 míčů. Veterán Ray Allen (16 bodů) předskočil v tabulce proměněných trojkových pokusů ve finálových utkáních Kobe Bryanta s Derekem Fisherem a zatím se zastavil na čísle 48.

San Antonio hraje finálovou sérii zámořské soutěže pošesté v posledních 15 letech a pokaždé dokázalo v úvodním klání zvítězit. Spurs navíc vylepšili rekord NBA, když si připsali osmou výhru o 15 a více bodů na domácí palubovce v řadě.

Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme