Stovky lidí běžely v Praze pro Paraple. Centrum oslavilo na Letné 20 let

Centrum Paraple oslavilo v Letenských sadech 20 let od svého vzniku. Lidé mohli jeho aktivity, kterými jsou především služby a péče o vozíčkáře, podpořit dobročinným Během pro Paraple. Na start stometrového závodu se postavili malé děti, rodiče i známí herci. Výstřel ze startovní pistole byl stejně jako každý rok v režii zakladatele centra Zdeňka Svěráka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Běh pro Paraple

Běh pro Paraple | Zdroj: ČTK

Na start se postavil i herec Miroslav Táborským a za ním se pak do stometrového sprintu pustily další desítky a desítky lidí. Horké počasí je neodradilo a několik z nich se dokonce přihlásilo na delší čtyřkilometrovou trať.

Startovné ve výši 300 jde rovnou na konto společnosti, říká za Centrum Paraple Monika Ticháčková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Běhu pro Paraple natáčela redaktorka Anna Königsmarková

„Veškeré finance ze startovného, i z výtěžků stánků s občerstvením, protože nám ho věnují, jdou na fungování a služby, které Centrum Paraple poskytuje. Jsme velká budova, kde je spousta vybavení, kde poskytujeme služby našim klientům. Stojí to spoustu peněz,“ podotýká Ticháčková.

Paraple pomáhá překonat těžké měsíce

Paraple pomáhá lidem, kteří po úrazu nebo nemoci skončili na vozíku, překonat první těžké měsíce. Poskytuje jim zázemí pro terapie, rehabilitaci a vrací jim znovu chuť do života i sportování. Podle terapeutky Lenky Honzákové klienti zkouší handbike i speciální lyže.

„S určitou formou sportu se lidi seznamují v rehabilitačních ústavech, jako jsou Kladruby, Hrabyně. Jsou to základy sportů. Takže se seznámí s handbikem, kolektivními sporty,“ říká Honzáková.

„Pak přichází víc outdoorových sportů, a to už většinou až tak rok po úrazu, kdy už je jejich fyzický stav kompenzovaný, takže pak už můžou jezdit na lyže a věnovat se plně sportu. Ale záleží to na fyzické kondici a na zdravotním stavu,“ dodává terapeutka.

Během pro Paraple se podaří každý rok vybrat přes sto tisíc korun. Letos se výtěžek i díky příspěvkům sponzorů a spřátelených firem vyšplhal k půl milionu.

Běh pro Paraple. Zdeněk Svěrák | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Anna Königsmarková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme