Ukrajina shání peníze na boj s ozbrojenci, podraží i vodka

Ukrajinská vláda v Kyjevě řeší, kde sehnat peníze na financování bojů s proruskými separatisty v už tak přetíženém rozpočtu země. Zdraží alkohol i voda z vodovodu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příslušníci ukrajinské národní gardy v Kyjevě

Příslušníci ukrajinské národní gardy v Kyjevě | Zdroj: Reuters

Vláda v Kyjevě rozhodla o zvýšení minimální ceny vodky o třetinu. Za půl litru tak od prvního srpna Ukrajinci zaplatí nejméně 40 hřiven, v přepočtu asi 70 korun.

Podobné zvýšení minimální ceny čeká i víno a další alkohol. Vláda si od toho slibuje snížení daňových podvodů a zvýšení příjmů do státní pokladny.

Zdražit má i voda z kohoutku a to téměř o sto procent. Dosud totiž stát část ceny dotoval, teď už na to ale nemá peníze.

Škrty a zdražování vláda odůvodňuje nerealistickou politikou a rozkrádáním za předchozího režimu i potřebou financovat boj proti separatistům.

Proruským ozbrojencům navíc pomohou tři tanky T-72, které údajně překročily rusko-ukrajinskou hranici a zapojily se do bojů na straně povstalců. Ti už dříve zprovoznili několik muzejních tanků ze druhé světové války, ale poprvé mají k dispozici moderní techniku.

Moskva odmítá, že by tanky přes hranici pustila. Nicméně podle agentury Reuters se obrněnci pohybovali ve městě Snižne nedaleko hranice a údajně míří k Doněcku.

Doněck a Luhansk | Foto: Český rozhlas

Ondřej Houska, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme