Vědci stočili na univerzitě ve Zlíně první med, chtějí díky němu zjistit stav životního prostředí

První med z univerzitních úlů včera večer odstředili ve Zlíně. Vědci z Univerzity Tomáše Bati umístili tři včelstva na střechu technologické fakulty loni na podzim. Včely podle vědců dokážou velmi dobře indikovat stav životního prostředí. Chtějí proto zkoumat, co obsahuje med nasbíraný v centru města. Výsledky by měly být známy zhruba za měsíc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně sklidila první med

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně sklidila první med | Foto: Roman Verner | Zdroj: Český rozhlas

První letošní úrodu medu sklidili vědci z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Z jednoho úlu získali zhruba osm až deset kilogramů.

Vědecký pracovník Roman Slavík bude lepkavou a sladkou tekutinu analyzovat tak, aby zjistil stav životního prostředí.

„Budeme zkoumat základní charakteristiky, které jsou předepsané legislativou, jako je vodivost, obsah vlhkosti. To jsou běžné věci, které se dělají,“ vysvětluje Slavík a jedním dechem dodává:

Přehrát

00:00 / 00:00

Proč mají vědci na střeše zlínské univerzity úly, zjišťoval Roman Verner

„My jdeme ještě o krok dále. Zkoumáme obsahy kovů a organických látek, které se v medu vyskytují a které se běžně neanalyzují.“

Včely jsou podle vědců nejlepším bioindikátorem stavu životního prostředí, proto se vědci ze zlínské univerzity rozhodli vzniklý med analyzovat.

Na střeše univerzity malí živočichové ještě zůstanou. „Bude to dlouhodobější výzkum. Včelky toho sbírají hodně za určitý časový interval. Chvilku trvá, než od nich nějaký vzorek dostaneme,“ dodává Roman Slavík.

Výsledky analýzy budou známy zhruba za měsíc.

Roman Verner, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme