Kvalita vody v Plumlovské přehradě se zhoršila, podle povodí ale jen přechodně

Voda v Plumlovské přehradě obsahuje zvýšené množství sinic a chlorofylu, tvrdí hygienici, kteří její kvalitu kontrolují každé dva týdny. Tento týden ji zařadili do třetího stupně z pětibodové škály. Vodu v nádrži ovlivnilo teplé počasí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kvalita vody v Plumlovské přehradě se zhoršila

Kvalita vody v Plumlovské přehradě se zhoršila | Foto: Monika Pustovková

Podle Karla Freudmanna z Krajské hygienické stanice v Olomouci je ale koupání v přehradě bezpečné.

„Koupat se je možné, ale je nutno se po koupání osprchovat. Zvýšenou opatrnost je nutné věnovat dětem, těhotným ženám, lidem, kteří mají nějaké kožní problémy, kožní onemocnění nebo mají zvláště citlivou pokožku,“ vysvětluje hygienik.

Povodí Moravy však oponuje, že kvalita vody v Plumlovské přehradě byla horší v době, kdy hygienici vzorky odebírali. Zhoršení bylo podle vodohospodářů pouze přechodné.

„V současné době se už v Plumlovské přehradě tyto přechodné sinice nevyskytují. Voda je vhodná ke koupání. Aktuální výsledky z Plumlova jsou pozitivní, je zde velmi nízká koncentrace chlorofylu a dobrá průhlednost vody, aktuálně 160 centimetrů,“ říká mluvčí povodí Gabriela Tomíčková.

Monika Pustovková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme