Akademie věd ocenila mladé vědce. Wichterleho prémii získalo 26 výzkumníků

Akademie věd dnes ocenila nejúspěšnější mladé vědce. Prémii Otto Wichterleho za nejlepší výsledky ve výzkumu získali talentovaní jednotlivci i celé badatelské týmy. Podle Jiřího Drahoše se letos do soutěže přihlásilo 38 projektů. Na ocenění nakonec dosáhlo 26 z nich.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Akademie věd ilustrační foto

Akademie věd ilustrační foto | Foto: Filip Jandourek

U všech vyzvedl předseda akademie Jiří Drahoš mimořádný přínos vědě. „Mohu s uspokojením konstatovat, že kvalita návrhů jde stále nahoru. Všech 26 je velmi kvalitních,“ poznamenal.Odborná porota vybírala mezi výzkumníky z oborů biomedicíny, fyziky, chemie nebo psychologie.

„Zohledňujeme, jestli publikuje ve vědách humanitních nebo přírodních, třeba chemik, který publikuje rychleji. Primární jsou výstupy,“ vysvětlil Drahoš.

Přehrát

00:00 / 00:00

O ocenění pro mladé vědce mluvila reportérka Petra Benešová

Komise oceňuje mladé vědce do 35 let. Vědkyním po mateřské dovolené se tyto roky k 35 letům přičítají.

Prémii získala například slovenská vědkyně Michaela Pekarová z brněnského Biofyzikálního ústavu.

Zkoumá imunitní systémy a to jak reagují na různá onemocnění.

„V podstatě za všemi druhy onemocnění, která souvisí třeba s kardiovaskulárním systémem, může být nefunkční nebo špatně fungující kardiovaskulární systém,“ popsala imunoložka.

Z humanitních věd pak uspěla například psycholožka Kateřina Záborská, která se zabývala mobbingem na pracovištích.

Otto Wichterle | Foto: Contact Lens History

Příkladem bylo prostředí vysokých škol. „Výzkumu se účastnili i lidé, kteří teď působí v akademickém prostředí, ale byli terčem šikany mimo tuto sféru,“ vysvětlila.

Ocenění dostanou po tři roky 90 000 korun

Další o oceněných Oto Brzobohatý se s dalšími kolegy z týmu zabýval silovými účinky světla na mikro a nanoobjekty.

Přehrát

00:00 / 00:00

O ocenění mluvil předseda Akademie ČR Jiří Drahoš

„Vymysleli, jak využít světelný paprsek ne k tomu, aby tlačil nějaké částice, ale aby je táhnul v protisměru paprsku,“ vysvětlil předseda AV ČR Jiří Drahoš.

Wichterleho prémie akademie uděluje jak v technických, matematických a fyzikálních vědách, tak ve vědách o živé přírodě a chemii nebo v oblasti humanitních a sociálních věd.

Všech 26 laureátů dostane každý rok 90 tisíc korun, a to po dobu tří let.

„Mladé maminky si z toho mohou najít nějakou tetu na hlídání, mohou to projíst nebo procestovat. Je to přilepšení k platu,“ dodal předseda Akademie věd ČR.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme