V Plzeňském kraji je málo pěstounů, jejich průprava je složitá

V Plzeňském kraji je výrazný nedostatek pěstounů. Dlouhodobě jich tu působí zhruba 700. Z toho ale přibližně dvě třetiny jsou příbuzní dětí, jako například jejich prarodiče nebo tety. Jenom dvě stě pěstounů se dlouhodobě stará o děti, ke kterým nemá žádný příbuzenský vztah.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Divadelní benefice ve prospěch Centra pro rodiny s dětmi v pěstounské a osvojitelské péči v Litoměřicích

Divadelní benefice ve prospěch Centra pro rodiny s dětmi v pěstounské a osvojitelské péči v Litoměřicích | Foto: Miroslav Zimmer

„Já se starám o tři děti v pěstounské péči. Chtěla jsem pomoct, aby vyrůstaly v rodině,“ říká Martina Gergelová, která se bude o svěřené děti starat až do jejich dospělosti. V tom se dlouhodobí pěstouni liší od pěstounů na přechodnou dobu.

„Takovýto profesionální pěstoun získá do své péče dítě na přechodnou dobu s tím, že především orgány sociálně-právní ochrany dětí dál řeší situaci toho dítěte,“ vysvětluje vedoucí oddělení sociálních věcí na plzeňském hejtmanství Roman Mašek.

A právě profesionálních pěstounů je v Plzeňském kraji citelný nedostatek. V současnosti jich tu pracuje pouhých pět a u dalších 14 probíhá posuzovací proces. Ten může zabrat půl roku až jeden rok.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tématu dlouhodobé pěstounské péče se věnuje Martina Klímová

„Jsou shromažďovány nejrůznější údaje, například výpis z rejstříku trestů, posudky od současných zaměstnavatelů, hodnotí se majetkové poměry, úvěry, hypotéky, nebo jestli na žadatele není nařízena exekuce. Toto řízení se uzavírá sociálním šetřením v místě bydliště žadatele,“ dodává Mašek.

Následuje zdravotní vyšetření a pohovor s psychologem. Na plzeňském hejtmanství ho provádí Božena Horníková.

„Psychologické vyšetření je zaměřeno na jejich osobnost, nebo výchovné předpoklady. V neposlední řadě musíme zkoumat jejich aktuální psychický stav, abychom vyloučili agresivitu, protože děti v pěstounské péči jsou někdy problematické, tak aby to zájemci zvládli,“ říká.

Zájemce ještě čeká cyklus přednášek a školení, které se liší podle druhu pěstounské péče. „Zatímco u klasických pěstounů trvá příprava 48 hodin, tak u pěstounů na přechodnou dobu trvá 72 hodin,“ podotýká Mašek.

Ne všechny děti jsou vhodné

Pokud profesionální pěstouni uspějí, jsou zařazeni do databáze a mohou začít fungovat. Podle ředitelky Dětského centra v Plzni Jany Tytlové ale nejsou všechny děti vhodné pro pěstounskou péči.

„Děti drogově závislých maminek si s sebou přinesou různé formy abstinenčního syndromu. Bývají neklidné, mají poruchy spánku, častěji křičí. Vyžadují speciální ošetřovatelské postupy. Bývá to velice složitá situace zvláště v případech, kdy na to pěstoun není připraven.

Také podle Romana Maška mají zavedené instituce v celém systému své místo: „Stále máme určitou skupinu dětí, například zdravotně hendikepované, pro něž ústavní péče bude pravděpodobně jedinou možnou formou té náhradní péče.“

I tak by se ale v Plzeňském kraji uplatnilo více pěstounů. Těch profesionálních až 10x více než je v současnosti.

Martina Klímová, Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme