Koalice by měla řešit nejnovější spor o zdravotní poplatky

Vláda by si dnes měla vyříkat názory na nečekaný obrat předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Ten řekl, že by chtěl v koalici znovu jednat o zachování druhého důchodového pilíře nebo obnovení poplatku za pobyt v nemocnici. To je přitom v rozporu s původní dohodou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka a vicepremiér a předseda ANO Andrej Babiš

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka a vicepremiér a předseda ANO Andrej Babiš | Foto: Úřad vlády ČR

Když Babiš v lednu podepisoval jako předseda hnutí ANO koaliční smlouvu, se zrušením poplatků i druhého pilíře souhlasil. Teď to jako ministr financí považuje za chybu.

„My jsme političtí amatéři, takže s tím nemáme zkušenosti. Asi jsme nedomysleli důsledky. Teď to vidím v praxi, asi to byla chyba,“ řekl v pondělí v České televizi.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tématech dnešního jednání vlády informovali redaktoři Jana Čermáková a Antonín Viktora

Už včera ale své výroky zmírnil. Zachování druhého pilíře prý Babiš nenavrhne. Jednat chce jen o poplatku za pobyt v nemocnicích. Ani tady ale se změnou sociální demokraté nesouhlasí.

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka včera z Vídně vzkázal, že nevidí důvod, proč téma v koalici otevírat.

Zato šéf lidovců Pavel Bělobrádek se jednání nebrání. Změna vládního programu je ale podle něj možná, jen když se na ní shodnou všichni:

Nemocniční poplatky by Babiš chtěl obnovit v jejich původní výši, tedy 100 korun za den pobytu v nemocnici. Stokorunový poplatek zrušil Ústavní soud, nová vláda už ale platby v možné nižší výši neobnovila.

„Byli bychom neradi, abychom se vysilovali jednáním o něčem, na co jsme si plácli, co jsme podepsali. K jednání jsme ale určitě připraveni. Jestliže ale jeden z partnerů řekne, že je to pro něj zásadní, což u sociální demokracie obě věci jsou, o kterých pan Babiš hovořil, tak je to zbytečné vysilování, ale jednat samozřejmě můžeme. Otázka je, do jaké míry to bude efektivní.“

Vláda má kromě toho dnes řešit také platy policistů nebo regulaci cen ve vodárenství.

Jana Čermáková, Antonín Viktora Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme