Bez práce zůstává skoro 46 tisíc Pražanů. Volí rekvalifikaci nebo částečné úvazky

Skoro 46 tisíc lidí v hlavním městě nemělo v květnu práci. Počet se s nástupem léta snižuje, ale fronty na úřadech stále nepolevují. Nezaměstnaní ale zdůrazňují, že pokud člověk opravdu chce, práci si najde. Někteří z nich volí rekvalifikační kurzy nebo částečné úvazky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fénix poskytuje rehabilitaci, poradenské služby i rekvalifikační kurzy

Fénix poskytuje rehabilitaci, poradenské služby i rekvalifikační kurzy | Foto: Zuzana Plíšková

„Mám rozpracováno několik velmi zajímavých nabídek, ale bohužel se všechny protahují déle, než je mi příjemné,“ říká na chodbě úřadu práce na Praze 8 Pavel Červenka. V minulosti pracoval jako manažer.

Počítá, že od července už bude mít práci. „Mám ženu a tři děti, takže si nemohu dovolit rozjet podnikání. Nemůžu si dovolit nenosit prvního půl roku domů žádné peníze,“ dodává.

K práci pomohla rekvalifikace

V evidenci úřadu práce byla jeden rok paní Martina. „Pracovala jsem v zahraniční nadnárodní společnosti a došlo k reorganizaci,“ vzpomíná.

Přehrát

00:00 / 00:00

S nezaměstnanými Pražany hovořil reportér Jan Charvát

Přijít o práci pro ní bylo hodně psychicky náročné. „Na konci jsem chodila i na terapie,“ říká.

Má štěstí, že práci už našla, absolvovala dva rekvalifikační kurzy. Jeden z nich na obor daňový specialista. „Nastupuju do jedné firmy na dohodu o provedení práce. Díky úřadu práce, který mi umožnil jít do něčeho nového,“ dodává.

Období po propuštění z práce ale nevěnovala jen jejímu hledání. Využila ho k dohánění povinností nebo třeba návštěvě lékařů.

„Oběhala jsem si všechny preventivní prohlídky, všechno, na co jsem neměla čas,“ uvádí i výhody toho, že měla více času na sebe.

Někdo se spokojí i s přivýdělkem

Pan Stanislav je nezaměstnaný osm měsíců. Nyní se účastní projektu, který mu pomůže přivydělat si několik tisícikorun měsíčně.

„Dělám tak, aby mi vyšly hodiny, abych si zasloužil dávky. Poloviční úvazek mám na 40 hodin měsíčně, zhruba čtyři hodiny ob den. Je to spíš přivýdělek, beru 60 korun za hodinu,“ popisuje.

V Praze na jedno volné místo připadá sedm uchazečů.

Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme