Městská policie Pardubice pokácela v Tyršových sadech nebezpečné stromy

Z Tyršových sadů v Pardubicích zmizelo deset vzrostlých stromů, které bezprostředně ohrožovaly zdraví návštěvníků parku. Proti nebylo ani sdružení Chráníme stromy, samo naopak podalo podnět k jejich odstranění. Radnice pověřila kácením městskou policii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tyršovy sady v Pardubicích

Tyršovy sady v Pardubicích | Foto: Jiří Štefl | Zdroj: Český rozhlas

„Když se na ty stromy podíváte, jsou shnilé, praská to, je to opravdu nebezpečné,“ ukazuje strážník Václav Brynych, který má kácení na starosti.

„Je to ztrouchnivělé, křehké, po dopadu se to rozpadá. Myslím si, že bylo pět minut po dvanácté,“ dodává.

Pro pardubické strážníky to rozhodně není první kácení. Běžně odstraňují například nebezpečné stromy podél cyklostezek nebo dřeviny, které popadaly při vichřici.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kácení nebezpečných stromů sledovala redaktorka Naďa Kubínková

„U městské policie je skupina řešení krizových situací, která je vybavená a proškolená. Všichni mají oprávnění na řezání a na tyto případy jsme připravení,“ vysvětluje Brynych.

Nebezpečné stromy jsou nahnuté nad další stromy, ke kácení v horní části je proto vhodné použít lano.

„Když tam dostaneme lano, našponujeme si to pomocí vozidel tak, aby to nespadlo na stromy, které jsou ohrožené. V případě, že tam nedostaneme lano, se holt musí pomocí lezecké techniky dostat do koruny stromů a tam postupně odřezávat,“ říká Brynych.

Vše nakonec dopadlo dobře. O dřevo se postarají Služby města Pardubic, pravděpodobně ho odprodají na zátop – uvnitř je sice shnilé, okraje ale vypadají kvalitně.


Zvětšit mapu

Naďa Kubínková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme