Irácká armáda zastavila postup džihádistů u města Sámarrá, ti táhnou na Bagdád

Irák už před několika měsíci tajně žádal od Spojených států letecké údery proti džihádistům. Uvádí to některá americká média. Irácký premiér Núrí al-Málikí přitom veřejně prohlašuje, že Irák si s ozbrojenci poradí sám.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Irácké bezpečnostní síly při silniční kontrole u Kirkúku

Irácké bezpečnostní síly při silniční kontrole u Kirkúku | Zdroj: Reuters

Do konfliktu ale může zasáhnout i Turecko. Islamisté totiž v Mosulu zadržují na 80 tureckých občanů, převážně pracovníků konzulátů a řidičů kamionů.

„Pokud se našim občanům a pracovníkům něco stane, nenecháme to bez odpovědi. Nikdo ať netestuje sílu Turecka. V tuto chvíli se ale snažíme jednat, je to v zájmu bezpečnosti našich lidí," řekl turecký ministr zahraničí Ahmet Davutoğlu.

Ozbrojenci Islámského státu v Iráku a Sýrii pokračují v tažení na jih směrem k Bagdádu. Po Mosulu se zmocnili měst Bejdží a Tikrítu, který je rodištěm bývalého vůdce Saddáma Husajna.

Při pokusu o dobytí dalšího sídla Sámarrá, asi 120 km od Bagdádu, je ale vládní jednotky zatím zastavily.

Džihádisté mezitím postupují na Bagdád

Po Kurdské milice v Iráku odsadily město Kirkúk na severu země. Podle mluvčího kurdských jednotek pašmerga nezůstal ve městě jediný voják státní irácké armády.

Převážně Kurdy obývaný Kirkúk byl dlouhodobě předmětem územních sporů mezi bagdádskou vládou a autonomním Kurdistánem.

Boje rozdělily Irák na tři území, proti vládním vojskům stojí islamisté i Kurdové

Číst článek

„Vyhrňte si rukávy a neustupujte! Nenechte jim ani píď území, které jsme osvobodili! Nedovolte odpadlíkům, aby se vrátili - leda přes vaše mrtvoly. Pochodujte na Bagdád Hárúna ar-Rašída, hlavní město chalífátu," vyzývá audionahrávka, připisovaná Abú Muhammadovi Adnánímu, mluvčímu organizace Islámský stát v Iráku a Sýrii.

Po neúspěšném pokusu o dobytí obešli džihádisté město Sámarrá a pokračují směrem k irácké metropoli. Do Bagdádu mezitím údajně přiletěl velitel íránských revolučních gard.

Nahrazují ozbrojenci Islámského státu Al-Káidu?

Blízkovýchodní zpravodaj britského listu Independent Patrick Cockburn napsal, že skupina Islámský stát v Iráku a Sýrii zjevně nahradil Al-Káidu coby nejsilnější džihádistická skupina na světě.

„Al-Káida měla daleko globálnější záběr,“ míní Břetislav Tureček, vedoucí Centra pro studium Blízkého východu na Metropolitní univerzitě Praha.

„Útočila i v Keni, Tanzánii, Spojených státech, v západní Evropě atd. Kdežto tato skupina se zatím, alespoň zatím drží blízkovýchodního teritoria, a toho obnovovat – jak oni to berou – islámský stát v arabském světě.“


Zvětšit mapu

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme