Saúdská Arábie si stěžuje na Zemanovy výroky o islámu

Saúdská Arábie kritizuje protiislámské výroky prezidenta Miloše Zemana. Prezident se odmítl za kritiku muslimů omluvit, Saúdská Arábie si proto už v neděli předvolala českého velvyslance v Rijádu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Saúdská Arábie výroky českého prezidenta na adresu muslimů sleduje dlouhodobě. Teď si na ně Saúdové oficiálně stěžovali českému velvyslanci. Výhrady má i Organizace islámské spolupráce, která sdružuje celkem 57 zemí.

O situaci bude mluvit s velvyslanci arabských zemí ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek z ČSSD. „Může to být jedním z témat, o kterých se bude pan ministr s velvyslanci bavit,“ říká mluvčí úřadu David Frous.

Ministerstvo zahraničí se obává, že by zhoršení vztahů s arabskými zeměmi mohlo mít i ekonomické dopady. Konkrétně v Saúdské Arábii připravuje Česko projekty v oblasti zdravotnictví a zemědělství.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tématu se věnovaly Ozvěny dne Radiožurnálu s ředitelem zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynkem Kmoníčkem a Michalem Kořanem z Ústavu mezinárodních vztahů

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ale nesouhlasí, jak doslova uvedl, zbytečným démonizováním výroků prezidenta. Odmítl také, že by Saúdská Arábie kvůli nim hrozila Česku sankcemi.

Podle ředitele zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynka Kmoníčka prezident Zeman dělá důsledný rozdíl islámem a islámským fundamentalismem, který hodlá nadále ostře kritizovat.

„To ovšem neznamená, že by se vyjadřoval jakkoliv negativně o islámu jako takovém. Že se tedy v zásadně jedná o jednu část té ideologie, kdy se islám stává zástěrkou politických cílů a v případě fundamentalismu používá násilí jako metodu politického boje. Tam bude prezident nekompromisní,“ uvedl Kmoníček.

Dopady Zemanových výroků nepřeceňuje ani zástupce ředitele Ústavu mezinárodních vztahů Michal Kořan. Nerozumí ale důvodu, jak chce jimi prezident přispět české zahraniční politice.

„Pokud nevysvětlí důvod, co tím chce pro Českou republiku docílit, potom by se měl zdržet. Jiná věc by byla, pokud by si vzal na pranýř nějaké konkrétní porušení lidských práv nebo nějakou konkrétní hrozbu a tak dále, a potom se adresným způsobem pokoušel zlepšit nějakou situaci. Ale to jsem nezaznamenal,“ podotkl Kořan ve vysílání Radiožurnálu.

mkp, Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme