Rusko může dosáhnout cílů na Ukrajině i bez zapojení armády, upozorňuje NATO

Rusko může podle NATO dosáhnout svých cílů na Ukrajině i bez vojenské invaze na východě země. Hlavní vojenský velitel aliančních sil v Evropě Philipe Breedlove znovu varoval před taktikou Moskvy, která podle něj rozněcuje nepokoje v regionu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vrchní velitel spojeneckých sil v Evropě Philip Breedlove

Vrchní velitel spojeneckých sil v Evropě Philip Breedlove | Foto: Remy de la Mauviniere | Zdroj: ČTK

Americká armáda mezitím upozornila, že ruskou intervenci na Ukrajině doprovází i zvýšená aktivita ruské armády v Pacifiku.

Hlavní vojenský velitel sil NATO v Evropě Breedlove je přesvědčený o tom, že Rusko nemusí nakonec poslat armádu na Ukrajinu.

Generál amerických vzdušných sil během návštěvy kanadské Ottawy varoval, že pro Moskvu je výhodnější nekonvenční taktika a vyvolávání nových nepokojů na Ukrajině. Zároveň je podle něj jasné, že na východě Ukrajiny operují příslušníci ruských speciálních zásahových jednotek.

Velitel amerických vzdušných sil nad Tichým oceánem Herbert Carlisle mezitím potvrdil, že americká armáda zachytila přelety ruských stíhaček v blízkosti kalifornského pobřeží a amerického ostrova Guam. Aktivní je v regionu i ruské námořnictvo.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme