Hitler je pro Indy ikona, o jeho činech a událostech 2. světové války však moc nevědí

Většina světa si dnes připomíná porážku hitlerovského Německa a konec druhé světové války. V Indii však zná 8. květen jen málokdo. Válku, kterou vedla nenáviděná Velká Británie, považovali a považují Indové za cizí a příliš vzdálenou. V druhé nejlidnatější zemi světa se dnes navíc paradoxně těší velké oblibě Adolf Hitler, i když mnozí vlastně ani pořádně nevědí, kdo to byl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Indie, Dillí. Kniha Adolfa Hitlera Mein Kampf mezi prodávanými tituly u stánku na náměstí Cannought Place

Indie, Dillí. Kniha Adolfa Hitlera Mein Kampf mezi prodávanými tituly u stánku na náměstí Cannought Place | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Životopis Gándího, knihy od Kipplinga, memoáry Baracka Obamy a Hitlerův Mein Kampf. To jsou nejčastější tituly, které lze najít v Indii v každém pouličním stánku s knihami.

„Stojí 199 rupií,“ říká prodavač na náměstí Cannought Place v centru Dillí a podává anglicky psanou knihu s nechvalně známou tváří na obálce.

Přehrát

00:00 / 00:00

O to, jak Indové přijímají Hitlera i o jejich povědomí o druhé světové válce se zajímal zpravodaj ČRo Jaromír Marek

199 rupií je v přepočtu asi pětašedesát korun, ale jistě by se dala usmlouvat i lepší cena.

Sporný titul tady však není žádným ležákem. „Kniha se dobře prodává. Tak deset, dvacet výtisků denně,“ říká prodavač. „Je to autobiografie, o ty je v Indii zájem,“ vysvětluje prodavač.

Kdo byl Adolf Hitler a co všechno má na svědomí, nemá prodavač ani tušení. A stejně jako málokterý Ind tuší, proč svět slaví 8. květen. „Tady v Indii si toto moc nepřipomínáme. Spíš vůbec,“ říká dobře oblečený mladík, který si v krámku prohlíží knihy.

I když mu druhá světová válka nic neříká, jméno Adolf Hitler zná, stejně tak jako jeho knihu. „Hodně jsem o ní slyšel. Měl bych si ji asi přečíst. Vím, že je to dobrá kniha, je prý dobře napsaná,“ říká. A že je ve světě zakázaná? „Možná jenom kvůli tomu jménu, ne?“ směje se Ind.

Džíny z obchodu Hitler...

Adolfa Hitlera vnímají v Indii jinak než jako možná největšího zločince světové historie. Pro část populace reprezentuje sílu, která mnohé fascinuje.

„Hitler byl silný. Věděl, jak dosáhnout svého cíle. Cesta nenásilí je dlouhá. V Indii existuje učení, které se jmenuje Garam Dal, horká krev. Toto myšlení je zcela v protikladu k tomu, co učil Ghándí. Pro tyto lidi je Hitler vzorem,“ vysvětluje mladý novinář.

A tak není překvapivé, že v jednom ze států indické federace zastával před pár lety funkci ministra muž, kterému dali rodiče jméno Adolf Lu Hitler Marak. Nebo že pozdvižení vzbudil obchod s oblečením Ahmedabadu, který jeho majitel nazval také Hitler. Prý nevěděl, co je na tom jménu tak provokativního.

Po opakovaných urgencích z izraelské ambasády nakonec svůj krámek s džínovými kalhotami a tričky přejmenoval.

Pro indické extremisty je však Hitler dál vzorem. A na rozdíl od zbytku světa se tím ani nemusejí tajit.

Indie, Dillí. Kniha Adolfa Hitlera Mein Kampf mezi prodávanými tituly u stánku na náměstí Cannought Place | Foto: Jaromír Marek

Jaromír Marek, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme