Největší škody v Plzeňském kraji utrpěl Kamenný Újezd, voda zatopila dvanáct domů

Protipovodňové stavby a zátarasy pomohly obyvatelům Plzeňského kraje na mnoha místech. Největší škody utrpěli lidé v Kamenném Újezdě na Rokycansku. Voda zatopila dvanáct domů a místy vystoupala až do výše jednoho a půl metru.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Následky povodní likvidovali také obyvatelé Lhoty u Poštejna v Královéhradeckém kraji

Následky povodní likvidovali také obyvatelé Lhoty u Poštejna v Královéhradeckém kraji | Zdroj: ČTK

Před úterní půlnocí vzbudila obyvatele Kamenného Újezdu varovná siréna. Voda se na ně valila jak z polí, tak z místního potoka zvaného Pekeláček. Spoušť, kterou za sebou zanechala, lidé uklízejí doteď.

Dvanáct domů mělo zatopené sklepy a garáže, některé až do výše jednoho a půl metru. Voda zničila bojlery, kotle a další vybavení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak pokračuje úklid po povodních v Kamenném Újezdě na Rokycansku, zjišťovala Martina Klímová

„Tady všude bylo takové jemné blátíčko, ale to už je uklizené. Vidíte, že spodní fochy nechávám pro sichr prázdné,“ ukazuje ve své garáži jeden z postižených Pavel Lansdorf.

Postižené rodiny osobně objíždí starostka obce Jarmila Vaňourková zvolená za nezávislé. Zjišťuje aktuální stav a nabízí pomoc.

„Když voda klesla, rozdávaly se vysoušeče. Půlka už je rozdána, ale někteří lidé ještě přijdou, protože zatím teprve vyklízejí. Dneska se jim rozdávají Sava, dezinfekční prostředky, aby měli na úklid. Včera se čistila první studna, dneska by se měly čistit další,“ popisuje situaci v Kamenném Újezdě starostka.

Úklidové práce budou podle Vaňourové trvat minimálně měsíc. Odhadovaná škoda na obecním majetku se odhaduje na zhruba dva miliony korun.

Martina Klímová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme