Policie má zájem o část areálu bývalých kasáren v Rakovníku

Areál rakovnických kasáren s téměř padesátkou budov, sportovišti nebo čerpací stanicí je od ledna prázdný. Od dubna tam uvidíte už jen zaměstnance Vojenských lesů, kteří ho hlídají. Do poloviny července mají organizační složky státu šanci o zhruba 40hektarový areál projevit zájem, jinak ho ministerstvo začne připravovat k prodeji.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kasárna Pístov na Vysočině objektivem Petra Palovčíka

Kasárna Pístov na Vysočině objektivem Petra Palovčíka | Foto: Petr Palovčík

„Ve chvíli, kdy armáda zveřejnila zájem areál opustit, projevili jsme zájem se do areálu nastěhovat,“ řekl Českému rozhlasu Jiří Šiler, šéf policie na Rakovnicku.

Rakovnická policie totiž sídlí v celkem pěti budovách. Ta hlavní je přímo v centru města na Husově náměstí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O budoucnost bývalých kasáren v Rakovníku se zajímala Rokosová

Policisté tak mají blízko potřebné úřady, ale také to znamená složitější manipulaci se spisy, parkování nebo třeba eskortování podezřelých osob k soudu, na výslechy, do cel.

„Pokud jste v areálu s osobou, není nutno přejíždět přes veřejná prostranství, nepohybujete se ve vozidle, osoba jde pěšky. Je to všechno snazší organizačně.“

Jiří Šiler dodává, že policistům by se také lépe vyjíždělo z areálu s vlastní vrátnicí než z Husova náměstí uzavřeného závorami.

Jeden areál by neulehčil práci jen policistům, ale i občanům. Ti by jen přišli na vrátnici, odkud by je nasměrovali na příslušné oddělení.

„Stává se nám, že si lidé nepřečtou podrobně předvolání. Přijdou na náměstí, zjistí, že na obvodní oddělení jít neměli, byli předvoláni jinam. Po městě nakrouží 5 kilometrů, zaplatí poplatek na závoře. U jednoho areálu se to nestane,“ míní Šiler.

Husovo náměstí v Rakovníku | Foto: Jana Káninská

Policie má zájem jen o část areálu

Podle něj by policisté našli využití pro 8 až 10 budov v přední části areálu včetně sportovišť nebo kuchyně.

Jenže provoz areálu by byl minimálně dvojnásobně dražší, než pěti stávajících policejních budov. O celý areál proto krajské ředitelství policie zájem nemá.

„Tento objekt je pro nás velmi velký. A samozřejmě důvody jsou jak ekonomické, tak personální,“ říká krajská policejní mluvčí Štěpánka Zatloukalová a šéf územního odboru Rakovník Jiří Šiler dodává:

„Mohu projevit zájem. Zjistil jsem i názor řadových četníků, kteří by to samozřejmě také uvítali. Ale to je v této situaci vše.“

Město je policejnímu využití nakloněno

Šancí ale může být, že by se policie o areál podělila s nějakou jinou organizační složkou státu. A když už nebudou v kasárnách vojáci, i vedení Rakovníka by tam rádo vidělo policisty.

„Jakékoli jiné využití, než aby to bylo pro bydlení a s rizikem sociálně vyloučené lokality, by bylo lepší,“ říká starosta Zdeněk Nejdl z ODS.

Samo město by mělo o areál zájem jen bezúplatně. To by ale muselo být takzvaně ve veřejném zájmu a v následujících deseti letech by město nesmělo areál jakkoli komerčně využívat.

„Přijde nám velmi málo pravděpodobné, že by město nebo kraj dokázaly této možnosti využít. V posledních letech se to téměř nedělá,“ řekl už dříve mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Město teď zvažuje, jestli požádá alespoň o část areálu, takzvanou Duklu II.

Pokud jiná ministerstva nebo státní úřady o kasárny neprojeví zájem, vyhlásí ministerstvo obrany výběrové řízení. A to nejdříve v první polovině roku 2015.


Zvětšit mapu

A.Rokosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme