Informace o zadržení českých žoldnéřů na Ukrajině se zatím nepotvrdily

Ukrajinská média se v těchto dnech soustředí hlavně na Petra Porošenka, který se stal nejmladším prezidentem Ukrajiny a v den složení slibu zároveň i dědečkem. Na jihovýchodě země ale pokračují boje. Objevily se dokonce nepotvrzené informace o zajetí zahraničních žoldnéřů, mezi kterými měli být i Češi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský prezident Petro Porošenko převzal pečeť

Ukrajinský prezident Petro Porošenko převzal pečeť | Zdroj: Reuters

Mluvčí české diplomacie Johana Grohová ale zprávy nepotvrdila. Také české velvyslanectví v Kyjevě o zadržených Češích nic neví.

Jediní nezvěstní, které teď mezinárodní komunita eviduje, jsou inspektoři OBSE, kteří zmizeli krátce po prezidentských volbách a stále o nich nikdo nic neví.

Přehrát

00:00 / 00:00

O údajných českých žoldácích zadržených na Ukrajině mluvil zpravodaj Českého rozhlasu v Kyjevě Ondřej Bouda

Separatisté se opakovaně pokoušeli nařknout kyjevskou vládu z nasazování žoldáků. Řeč byla například o agentuře Academi, tedy bývalý Blackwater, který pracoval například pro americkou vládu v Iráku. Psalo se i o 150 žoldácích společnosti Greystone nebo o agentech tajných služeb a podobně. Žádnou z těchto zpráv se ale nikdy nepodařilo ověřit.

Řada bojovníků v separatistických jednotkách přiznává, že jsou dobrovolníci z Ruska. I ruský tisk píše o jednom z povstaleckých vůdců jako o ruském agentovi. A objevují se více či méně důvěryhodné zprávy o válečnících ze severního Kavkazu.

Petro Porošenko sice slibuje rychlé vyřešení krize. Žádný zázrak se ale zatím nekoná. V den jeho inaugurace dokonce separatisté zaznamenali několik úspěchů. Mimo jiné dobyli vodní nádrž nedaleko Doněcka.

Napřed vyhrožovali, že ji vyhodí do povětří. Následně jen otevřeli všechna stavidla a ohrožovali několik obcí pod přehradou. Nakonec si ale vše rozmysleli a proud vody zavřeli. Hráz mají však i nadále pod kontrolou.

Jeden z poslanců strany UDAR proto dokonce navrhl, že nejlepší by bylo zaminovat hranici s Ruskem, aby ji nemohli překračovat další bojovníci.

Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme