V Babicích na Uherskohradišťsku otevřeli unikátní pytlácké muzeum

Unikátní muzeum dnes otevřeli v Babicích na Uherskohradišťsku. Expozice totiž ukazuje historii i současnost pytláctví. Muzeum babičtí umístili do opravené zemědělské usedlosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muzeum pytláctví ukazuje také železné pasti

Muzeum pytláctví ukazuje také železné pasti | Foto: Pavel Sedláček

Josef Vranka, spoluautor expozice, natahuje a spouští unikátní pytláckou pušku.

Těsně po válce naháněli v buchlovských kopcích myslivci pytláka, ale on jim utekl.

„Schoval si flintu do určitého místa. Pak asi za dva nebo tři roky lesníci káceli dřevo a našli tam tuto flintu,“ říká Vranka.

Nefunkční puška je součástí nové expozice. Zřízení pytláckého muzea zrovna v Babicích nejspíš způsobil legendární meziválečný babický pytlák známý pod přezdívkou Čudryk.

Přehrát

00:00 / 00:00

V pytláckém muzeu v Babicích na Uherskohradišťsku se byl podívat Pavel Sedláček

„Na pole šel vždycky s motykou a v ní měl zabudovanou pušku, že to lidi ani nepoznali. Okopával brambory, a když letěl okolo něj nějaký zajíc, tak motyku zvedl a zajíce zastřelil,“ vysvětluje další spoluautor výstavy Miloslav Maňásek.

Pytláci byli vynalézaví. Představte si hřebíkem proděravělou plechovku, připevněnou na asi dvoumetrovou tyč. Podle Josefa Vranky se do plechovky dával karbid, který pytlák polil vodou a šel na bažanty.

Spoluautor expozice muzea v Babicích Josef Vranka ukazuje zařízení, kterým pytláci lovili bažanty | Foto: Pavel Sedláček

„Dírkami šel plyn z toho karbidu. Pytlák se pomalinku přiblížil pod strom, protože bažanti řadují na stromech, a tyčku pomalinku podsunoval pod bažanta. Bažant se nadýchal, omdlel a spadl dolů. Další ho sebral a pokračovali dál,“ popisuje.

Nové pytlácké muzeum bude během sezony pravidelně otevřené vždy od 13 do 16 hodin.

Muzeum pytláctví Babicích sídlí v opravené zemědělské usedlosti | Foto: Pavel Sedláček

Pavel Sedláček, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme