Ruské speciální jednotky uzavřely kvůli demonstraci krymských Tatarů centrum Simferopolu

Krymští Tataři si dnes chtěli připomenout 70. výročí stalinských deportací z poloostrova. Ruské speciální jednotky OMON ale obsadily celé centrum správního střediska Simferopolu, aby zabránily jejich demonstracím.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace krymských Tatarů v Kyjevě

Demonstrace krymských Tatarů v Kyjevě | Zdroj: ČTK

Obyvatelé Simferopolu tak poprvé od zániku Sovětského svazu zažili masové nasazení zvláštních policejních sil a výstražné přelety bojové techniky.

Rusko dalo Krymu jasně najevo, že i na anektovaném poloostrově platí ruské zákony a nepovolené demonstrace budou tvrdě potlačeny. Stejně jako při návratu krymských Tatarů na konci 80. let, vzpomíná v exkluzivním rozhovoru pro Český rozhlas paní Salicha z Bachčisaraje.

„Když jsme v roce 1988 přijeli na Krym, naše kluky policie bila až do krve. Nevítali nás chlebem a solí.“

Krymští Tataři teď proto Rusko žádají, aby jim dalo právo na vlastní autonomii. Chtějí také uznání deportací za genocidu.

Před 70 lety sovětská tajná policie obvinila přes 6 tisíc Tatarů ze spolupráce s fašisty, nakonec ale do Uzbekistánu a Kazachstánu vysídlila téměř 200 tisíc lidí. Odsun tehdy nepřežily dvě pětiny deportovaných. Tataři se mohli začít vracet až koncem 80. let.

Grafický profil k 70. výročí zahájení deportací 18. května 1944 více než 200.000 krymských Tatarů, Arménů, Řeků a Bulharů z Krymu | Foto: ČTK

Martin Dorazín, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme