Solárníci si chtějí stěžovat na ČEZ u antimonopolního úřadu

Sdružení provozovatelů solárních elektráren FVE 2010 podalo podnět k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Chce, aby úřad prověřil chování skupiny ČEZ na trhu se solární energií. Informovala o tom Mladá fronta Dnes.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Solární panely

Solární panely | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Sdružení tvrdí, že ČEZ zneužíval své dominantní postavení na trhu a při zapojování solárních elektráren upřednostňoval vlastní a spřátelené elektrárny.

Škody, které ČEZ tímto postupem údajně způsobil, jsou pro malé elektrárny často likvidační, říká zástupce sdružení, advokát Daniel Honzík:

Přehrát

00:00 / 00:00

Argumenty sdružení provozovatelů solárních elektráren FVE 2010 představil Daniel Honzík a stanovisko ČEZu tlumočil mluvčí skupiny Martin Schreier

„Úřad pro ochranu hospodářské soutěže může konstatovat, že byl porušen zákon o hospodářské soutěži a ČEZ postupoval diskriminačním způsobem. Že některé vyvolené připojil předčasně a své vlastní připojil bez jakékoli kolaudace, kontroly zastavěnosti, přednostně.“

ČEZ se tak podle sdružení FVE 2010 dopustil zneužití dominantního postavení na trhu. Pokud antimonopolní úřad dá sdružení za pravdu, budou jeho členové podle deníku moci snáze žádat od ČEZ Distribuce kompenzaci.

ČEZ nesouhlasí

Námitky FVE 2010 ČEZ ale odmítá, říká mluvčí skupiny Martin Schreier.

"Podobně jako nyní, tak i v minulosti připojovala společnost ČEZ Distribuce výrobny všech žadatelů o připojení výrobny, kteří splnili veškeré legislativou požadované náležitosti.“

„Různá doba připojení výroben splňujících podmínky mohla být způsobena různou náročností úprav distribuční sítě nutných pro připojení té, či oné výrobny. Délka lhůt se tedy logicky v jednotlivých případech mohla lišit zcela běžně i řádech měsíců, případně i řádu let," řekl Schreier.

Solární elektrárny s platnou licencí a připojené do sítě do konce roku 2010 dostávají výrazně vyšší dotace na vyrobenou elektřinu. Od počátku roku 2011 dotace klesla na polovinu.

ČTK, mkp, Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme