Poslanci projednají zvýšení výkupní ceny pozemků pod významnými stavbami

Za pozemky pod významnými stavbami by vlastníci mohli dostat víc peněz. Poslanci se ve druhém čtení vrací k novele zákona, která zvyšuje výkupní cenu za zemědělskou a lesní půdu až o patnáctinásobek. Vláda tak chce urychlit výstavbu silnic, drah nebo elektrických vedení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dostavba dálnice D8 přes České středohoří

Dostavba dálnice D8 přes České středohoří | Foto: Filip Jandourek

Rychlé projednání předlohy opozice zamítla. Chce do normy vložit protikorupční opatření.

„Já myslím, že je dobře, když se i u takového návrhu zákona povede řádná debata,“ říká šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura a dodává:

„Abychom i my, kteří to podporujeme, byli schopni návrh případně mírně pozměnit, modifikovat a vylepšit. Budeme se ptát především na korupční rizika, jak je minimalizovat či úplně vyloučit.“

Cena půdy bude záviset na rychlosti, se kterou ji vlastník státu prodá.

„Je přesně stanovený harmonogram. Například v okamžiku, kdy prodávám do 30 dnů od podání výzvy, mohu inkasovat osminásobek,“ popisuje ministr dopravy za hnutí ANO Antonín Prachař.

„V okamžiku, kdy se čas natahuje, tak samozřejmě inkasuji méně. A pokud na nabídku prodejce nepřistoupí, jsme připraveni jít do vyvlastňovacích řízení, které tento zákon zcela neruší,“ doplňuje.

Věra Pfeifferová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme