Na Mělnicku chtějí postavit zvláštní sklad. Lidé si v něm budou moct schovat věci během povodní

Lidé v Zálezlicích na Mělnicku, které už třikrát postihly v nedaleké minulosti ničivé povodně, plánují postavit v obci velký sklad. Tam si budou moct v případě povodní schovat nábytek a další osobní věci. Dokončit ho plánují příští rok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zálezlice na Mělnicku jsou znovu pod vodou, ochranná hráz nepomohla

Zálezlice na Mělnicku jsou znovu pod vodou, ochranná hráz nepomohla | Foto: Filip Jandourek

Se starostou Jiřím Čížkem ze Sdružení nezávislých kandidátů nasedáme do malého terénního vozidla a jedeme se podívat na místo, kde bude nový sklad stát. Radnice se inspirovala v Německu.

„Tam už se učí s vodou žít a vědí, že když voda přijde, tak ji neporazí, ale musí jí udělat maximální ústupky. Tak si postavili na kopci sklad a tam lidi vystěhují, voda proběhne, oni se vyčistí a nastěhují zpátky a postupně se stěhují. Jsme první v České republice, kteří budou protipovodňovou ochranu takhle řešit,“ vysvětluje Čížek.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Zálezlicích na Mělnicku natáčel redaktor Radek Duchoň

Stavba bude sloužit především lidem z Kozárovic. Ti nejsou před vodou chráněni tak dobře, jako lidé v Zálezlicích. „Na konci Zálezlic, blíž ke Kozárovicím bude stát něco jako řadové garáže. Proti sobě tam bude takových dvacet větších garáží,“ doplňuje.

Rozdělení plochy dle potřeby

Ve skladu se bude dát měnit plocha podle potřeby. „Vnější zdi budou pevné. Bude tam dvacet vrat. Ale vnitřní přepážky budou variabilní. Takže když to bude potřebovat třeba jen pět domů, tak tam bude jen pět skladů. Ale může jich tam být až těch dvacet,“ popisuje starosta.

A kdyby se na obec, která leží nedaleko soutoku Vltavy a Labe, valila velká voda, radní mají plán, co kdo a jak zařídí.

Starosta Zálezlic Jiří Čížek při úklidu | Foto: Jana Huzilová

„Nakoupili jsme vlastní techniku, kterou disponujeme. Máme odvozové kontejnery, kontejnerové auto. Nejsme na nikom závislí. Když se sejde povodňová komise, tak už tam máme určeno, kdo se o co bude starat, jako to bylo teď. Byl člověk, který sbíral od lidí podněty k tomu, kam se má dát kontejner. Byl online k dispozici. Samozřejmě jsme si i pořídili vysílačky, takže nejsme závislí ani na operátorech. Máme okamžité spojení,“ dodává Čížek.

Většina obyvatel to vítá

Další podobný hangár plánuje radnice postavit naproti obecnímu úřadu. Tam budou skladovat i čerpadla, vysoušeče a další stoje. Obě stavby za statisíce korun chce radnice dokončit příští rok. Naprostá většina obyvatel obce plány radních vítá. Třeba Luboš Šmíd.

„Myslím si, že to takhle bude fungovat. Jiné řešení není,“ podotýká. Václav Bečička se ale obává zmatků při povodních. A připomíná ty poslední vloni v červnu. „Každý se de facto staral sám o sebe a nestihne se to. Jsou to jen řeči. Každý doma vynášel, co mohl. Ale třeba jen dva lidi. A že by přišlo třeba dvacet lidí? Po vodě přišli, ale před vodou má každý starost sám se sebou. A to by musela přijít nějaká armáda, která dneska není,“ dodává Bečička.

Kozárovice bude chránit před pětiletou vodou malá hráz za necelých pět milionů. Tu stavbaři dostaví za pár týdnů. A jeden a půl kilometr dlouhý protipovodňový val za téměř 50 milionů korun chrání podle ředitele Povodí Labe Mariána Šebesty 400 obyvatel od prosince. „Návrhové parametry jsou vlastně takové, že by měla ochránit před skutečnou vodou, která tady byla v roce 2002,“ uzavírá Šebesta.


Zvětšit mapu

Radek Duchoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme