Masakr na náměstí Nebeského klidu si v Hongkongu připomněly desítky tisíc lidí

Desítky tisíc lidí si v Hongkongu připomněly výročí pekingského masakru na náměstí Nebeského klidu. Při potlačení demonstrací při něm před 25 lety zemřely stovky, možná tisíce lidí. Čínská vláda dodnes přesný počet mrtvých a zraněných nezveřejnila. Hongkong je jediným místem v celé Číně, kde lidé mohou veřejně vyjádřit podporu pozůstalým a uctít památku obětí této tragédie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hongkong. Dvacet pět let od masakru na pekingském náměstí Nebeského klidu si připomněly desítky tisíc lidí

Hongkong. Dvacet pět let od masakru na pekingském náměstí Nebeského klidu si připomněly desítky tisíc lidí | Zdroj: Reuters

V Číně se o zásahu skoro nemluví. Peking protesty z roku 1989 označuje za kontrarevoluční povstání a odmítá přijmout za zásah odpovědnost.

V Hongkongu, bývalé britské kolonii, je to jiné. Lidé se v den výročí každoročně scházejí v tamním největším parku. Jejich počet letos odhadla policie asi na sto tisíc, podle organizátorů jich však mohlo být i víc, mluví dokonce o rekordní účasti.

„Za uplynulého čtvrt století už někteří zapomněli na událost ze 4. června 1989, jiní v boji za demokracii rezignovali, někteří viníkům odpustili. Tady v parku Victoria jsme ale proto, abychom vrahy znovu obvinili a se svíčkami v ruce si posvítili na cestu boje,“ předčítá prohlášení na pódiu jeden z hongkongských aktivistů, kterému pozorně naslouchají desetitisíce lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Hongkongu natáčela zpravodajka ČRo Kateřina Procházková

Zešeřelé prostranství ve Victoria Parku je jako každoročně plné.

„Jsme jediné místo v celé Číně, kde můžeme takto protestovat a vzpomínat na oběti ze 4. června 1989. Nejsou tu jen obyvatelé Hongkongu, ale každoročně sem přijíždějí lidé z celé Číny,“ říká pan Li, jeden z organizátorů vzpomínkové akce v hongkongském parku.

Čínský režim chce, aby lidé na incident zapomněli, ze vzpomínek některých Hongkongčanů však zřejmě jen tak nevymizí.

„Čtvrtého června 1989 jsem byl doma a poslouchal rádio. Tehdy byl v Hongkongu tajfun a nesmělo se vycházet. My jsme se přesto domluvili a vyšli do ulic. Pochodovali jsme k budově čínské tiskové agentury Sin-chua a protestovali před ní. Nikdy na ten den nezapomenu,“ vzpomíná dnes sedmdesátiletý pamětník.

Ve stejné věkové kategorii jsou i matky obětí tchien-an-menského masakru, které se už pětadvacet let snaží od Pekingu získat omluvu a odškodnění.

V hongkongském parku Victoria si lidé – tak jako každý rok – připomínají masakr na náměstí Nebeského klidu | Foto: Kateřina Procházková

„Nejsme velcí optimisté. Čínská vláda by se měla ale jistě omluvit a přijmout odpovědnost za tento masakr. A také uznat tehdejší požadavky studentů, jako je právo na svobodu projevu a boj s korupcí,“ říká Debby Chan, která hnutí matek v Hongkongu zastupuje.

Se stejným přáním přišel do Victoria Parku i mladý John. „Jsem tady, abychom spolu s ostatními ukázali čínské vládě, že pořád čekáme na omluvu,“ podotýká.

Jak však dodává, bez zájmu a podpory lidí a zahraničí se Peking za masakr na neozbrojené demonstranty nikdy neomluví.

Muž proti tankům na náměstí Nebeského klidu. Legendární snímek z 5. června 1989 | Foto: Reuters

Kateřina Procházková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme