Desetibojařský rekordman Eaton bude na mítinku v Kladně, ale jako divák

Na kladenský vícebojařský mítink dorazí i světový rekordman Ashton Eaton. Americký desetibojař ale o víkendu nebude na Sletišti závodit, protože se ujme role poradce své krajanky Janay De Loachové-Soukupové. Pro bronzovou dálkařku z olympijských her v Londýně to bude první sedmibojařský mítink a ani nejlepší Češka Eliška Klučinová neví, co od Američanky může čekat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Desetiboj v Kladně

Desetiboj v Kladně | Foto: Josef Seifert

„Já vůbec netuším, co od ní čekat. I ona sama říkala, že je to její první sedmiboj. Na druhou stranu je hodně dobrá dálkařka, ale říkala, že musí skákat z druhé odrazové nohy, protože má odrazovou zraněnou. Opravdu nikdo neví, co čekat," říká česká rekordmanka v sedmiboji Eliška Klučinová.

Šestadvacetiletá rodačka z Prahy bude jednou z hlavních favoritek sedmiboje. Na její výkony i na snažení ostatních závodnic bude z tribuny dohlížet Ashton Eaton. Ten si letos chtěl od desetiboje odpočinout a testuje své schopnosti na nové trati.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ashton Eaton dorazil na vícebojařský mítink do Kladna, dočasný přestup na čtvrtku překážek si pochvaluje

„Je to hodně jiné. Atmosféra je velmi rychlá. Na stadionu při běhu na 400 metrů překážek strávíte hodně krátkou dobu a všechno jde ráz na ráz. Desetiboj trvá dva dny a nechodí na něj tolik novinářů ani fanoušků," vysvětluje na kladenském stadionu muž, který vzal Romanu Šebrlemu světový rekord.

Eatonův dočasný přechod k překážkářům byl dobrým tahem. Ve středu se totiž v norském Oslu stal prvním desetibojařem v historii, který vyhrál některou z disciplín v Diamantové lize.

„Ano, jsem spokojený. Nečekal jsem od toho žádné zázraky, jen jsem chtěl vidět, jak rychlý můžu na této trati být. Samozřejmě jsme vybrali trať, na které můžu mít nějaký úspěch. A lákalo mě i soupeření s jinými atlety, což pro mě bylo velkou výzvou. Moc si to užívám," povídá viditelně odpočinutý Ashton Eaton.

Příprava na Zlatou tretru

Američan je na trati 400 metrů překážek v aktuálních světových tabulkách desátý, ale zlepšuje se každým startem a čas 49,07 sekundy chce při dalším startu překonat.

„Myslím si, že můžu běžet i kolem 48 sekund, ale samozřejmě záleží na podmínkách. Stejně tak mám potenciál na 9400 bodů," směje se Ashton Eaton, který bude mít šanci na vylepšení osobního rekordu už v úterý na ostravské Zlaté tretře.

Ještě předtím si ale v sobotu a v neděli užije atmosféru mužského i ženského víceboje na kladenském Sletišti.

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme