Kiska je slovenským prezidentem. Na slavnostní oběd pozval bezdomovce

Nový slovenský prezident Andrej Kiska dnes složil ústavou předepsaný slib a ujal se úřadu. Jedenapadesátiletý nováček v politice v březnových volbách porazil úřadujícího premiéra Roberta Fica. Kiska se stal čtvrtým prezidentem od vzniku samostatného Slovenska v roce 1993. Vystřídal Ivana Gašparoviče, který byl v úřadu 10 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Kiska (vlevo u stolu) složil slib a ujal se úřadu slovenského prezidenta

Andrej Kiska (vlevo u stolu) složil slib a ujal se úřadu slovenského prezidenta | Zdroj: Reuters

Andrej Kiska složil prezidentský slib do rukou předsedkyně Ústavního soudu Slovenské republiky.

Akt proběhl na slavnostní schůzi slovenské sněmovny, která se konala v budově Reduty, v sídle Slovenské filharmonie v historickém centru Bratislavy.

V asi 20minutovém inauguračním projevu mluvil o tom, že Slovensko je nádherná země s šikovnými a pracovitými lidmi, jen je podle něj potřeba změnit několik věcí. Zmínil třeba to, aby korupci vnímal každý Slovák jako špatnou věc, aby slušnost nebyla potrestaná a aby se lidé zajímali o to, co se kolem nich děje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Inauguraci Andreje Kisky do úřadu slovenského prezidenta sleduje zpravodaj ČRo v Bratislavě Vojtěch Berger

V projevu také uvedl, že by podobně úspěšní lidé jako on měli přijmout svou společenskou odpovědnost a podílet na veřejném životě.

„Zvlášť budu oslovovat ty, kteří měli v životě větší štěstí než jiní. Všechny lidi, kteří uvažují, že vstoupí do veřejného života a že se sami pokusí přispět k větším změnám, chci povzbudit. Chci jim vzkázat, aby se nenechali znechutit, aby bojovali. A jednou se mohou stát i prezidenty, věřte mi,“ prohlásil Kiska.

Po projevu a absolvování vojenské přehlídky se nový slovenský prezident vydal pěšky z Reduty centrem Bratislavy do katedrály svatého Martina na slavnostní pobožnost. Cestou se zdravil s lidmi a hovořil s nimi.

Poté Kiska do speciálně pro tento účel postavených stanů v zahradě prezidentského paláce v Bratislavě pozval na slavnostní oběd seniory, děti z dětských domovů, ale také lidi bez střechy nad hlavou.

Kiska (zcela vlevo) pronesl při slavnostním obědě se seniory, dětmi z domovů a bezdomovci proslov | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Inaugurační program je naplánován až do večerních hodin a odehraje se na několika dalších místech. Kiska zajede například na hrad Děvín u Bratislavy, kde položí květiny u památníku obětem železné opony. Inaugurace skončí slavnostní recepcí na Bratislavském hradě.

Andrej Kiska tam pozval zástupce nevládních organizací třetího sektoru. Jsou to sdružení, která byla často velmi kritická třeba k odcházejícímu prezidentovi Gašparovičovi nebo vládě strany Směr premiéra Fica.

Na první pracovní cestu do ciziny pojede nový slovenský prezident už zítra do Budapešti, kde se sejde s prezidenty Visegrádské čtyřky a Německa. První oficiální zahraničí návštěva pak povede začátkem července do Prahy.

Kiska chce být jiný než Gašparovič

Kiska chce ve funkci prezidenta působit jinak než jeho předchůdce. Opakovaně oznámil, že se vzdá prezidentského platu a rozdá ho potřebným.

Plánuje oslovovat nevládní a charitativní organizace na Slovensku, aby mu posílali nejpalčivější osudy lidí, a on se potom rozhodne, kterým rodinám bude svůj plat posílat. Oznámil také, že plánuje navštěvovat romské osady.

Andrej Kiska | Foto: Český rozhlas

Ve volební kampani se Kiska prezentoval jako nestranický kandidát. Musel ale odvracet několik obvinění. První se týkalo údajných kontaktů se scientologickou sektou, druhé způsobu, jakým v minulosti zbohatl.

Kiska po revoluci podnikal jako majitel splátkových společností a podle některých jeho prezidentských protikandidátů své peníze vydělal neeticky. Sám Kiska odhaduje hodnotu svého majetku na šest až sedm milionů eur, tedy až 190 milionů korun.

Vojtěch Berger, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme