Prezident Zeman při návštěvě Šumavy varoval před 'zelenými fanatiky'

Prezident Miloš Zeman se dnes setkal s představiteli a občany hned ve čtyřech městech Plzeňského kraje. Diskutoval i o národním parku Šumava, varoval před ekologickými aktivisty, které nazval "zelenými fanatiky". Starostu Klatov pak usvědčil z neznalosti historie jeho města. V pátek prezident navštíví ještě Rokycany, Tachov a Zbiroh.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman v Přešticích při návštěvě Plzeňského kraje

Prezident Miloš Zeman v Přešticích při návštěvě Plzeňského kraje | Foto: Lukáš Milota | Zdroj: Český rozhlas

Program druhého dne své návštěvy zahájil prezident v Přešticích na jižním Plzeňsku. Na setkání přišly stovky lidí, hlavu státu přivítal sbor místní umělecké školy a zástupci spolků.

„Z té šedi, která tady byla před 20 lety, téměř všechny obce, až na některé výjimky z pohraničí, opravdu zkrásněly. Ti, kdo říkají, že to u nás jde od deseti k pěti, se podle mého názoru mýlí,“ uvedl prezident při setkání s občany.

Prezident v také Přešticích řekl, že je dobré si připomínat historii. „Ale měli bychom se také ptát, co jsme udělali pro naši současnost,“ připomněl.

Jak je to s Klatovy a Přemyslem Otakarem II.?
Původně byly Klatovy malou vsí na staré obchodní stezce vedoucí z Bavorska do Čech. Okolo roku 1260 král Přemysl Otakar II. povýšil osadu na královské město.

Poté hlava státu zamířila do Klatov. Hned v úvodu setkání ale v žertu místního starostu opravil, že Přemysl Otakar II. město nezaložil, ale povýšil na město. Shodli se naopak v otázce národního parku Šumava, který podle nich musí sloužit lidem.

Prezident kritizoval přístup ekologických aktivistů ke kůrovcové kalamitě a lidi doslova varoval před „zelenými fanatiky“.

Ve městě prezident také obědval. Připravili mu paštiku z kachních jatýrek, staročeskou bramoračku, telecí svíčkovou pečenou na kořenové zelenině a škubánky opečené na sádle a jablkový závin.

„Ani jeden z prezidentů zvolených po roce 1989 naše město nevynechal,“ připomíná starosta Klatov Rudolf Salvetr z ODS. Bezpečnostní opatření jsou podle něj o něco větší než při návštěvě předchozí hlavy státu.

Klatovy | Foto: Ondřej Koníček

Z Klatov, kde dostal jako dárek plastiku od místního umělce Podzim na Šumavě, prezident odjel do Sušice a Horažďovic, kde se také setkal s občany.

V Sušici prezident znovu otevřel téma šumavského národního parku. Připomněl nezbytnost zákona o Šumavě.

Řekl také, že je znepokojený z nedávné výměny ředitel NP Šumava. Ve městě dostal skleněnou sirku jako připomínku jejich dřívější výroby. Poslední čtvrteční prezidentskou zastávkou byla výrobna sektu ve Starém Plzenci.

Prezident Miloš Zeman v Přešticích při návštěvě Plzeňského kraje | Foto: Lukáš Milota

Lukáš Milota, Jitka Englová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme