Separatisté na jihovýchodě Ukrajiny začínají bojovat sami mezi sebou

Na území ovládaném ukrajinskými separatisty dochází voda. V řadě měst už je na příděl. Desetitisíce lidí prchají ze Slavjansku nebo Kramatorsku, které jsou už několik týdnů obležené. Do Ruska údajně dorazilo 15 tisíc uprchlíků. Většina lidí ale míří do klidnějších částí Ukrajiny. Skupiny separatistů mezitím začínají bojovat samy mezi sebou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajina: Poničená budova v Luhansku. 2. 6. 2014

Ukrajina: Poničená budova v Luhansku. 2. 6. 2014 | Zdroj: Reuters

Separatisté v Lysyčansku z města vyhnali bojovníky samozvané Luhanské lidové republiky, obsadili klíčové budovy a vyhlásili nezávislost.

Zatím se nic neví o jejich ambicích ani kdo vlastně novou skupinu povstalců vede. Jediná informace je, že vyhlásili válku Kyjevu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci na východě Ukrajiny mluvil zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Ondřej Bouda

Další města v Luhaňské oblasti údajně zvažují podobný postup. Zdá se, že navzdory snahám o mezinárodní uznání se separatisté drolí na menší skupinky.

Boje mezi nimi jsou hlášené z Mariupolu nebo ze Slavjansku. Tam dokonce sesadili lidového starostu města za údajné finanční podvody.

V tuto chvíli nikdo netuší, jestli jde jen o boj o moc, nebo jestli dochází i k názorovým rozepřím. Například že se radikální skupiny perou s těmi, které by byly ochotné jednat o příměří.

Separatisté shání řidiče tanků i piloty

Mezitím stále pokračují boje mezi separatisty a ukrajinskou armádou. Pozornost ukrajinských médií je dnes upřena hlavně k městu Snižne. Ruskou hranici totiž směrem na Ukrajinu dnes podle místních médií překročily tři tanky T72. A ty byly později spatřeny v tomto nedalekém městě.

Separatisté už ukořistili a zprovoznili několik muzejních exemplářů obrněné techniky. Tanky tam jsou totiž prakticky v každém městě na památnících druhé světové války.

Teď to ale vypadá, že poprvé mají k dispozici modernější techniku. Ukrajinská armáda identifikovala i několik svých obrněných vozidel, které byly dislokované na Krymu a teď jsou využívané separatisty.

Kromě řidičů tanků už povstalci údajně shání i piloty. To vzbuzuje obavy, že jim Moskva poskytne další techniku, a bude tak konflikt eskalovat.

Rusko se ale zatím nechystá separatisty otevřeně vojensky podpořit. Kreml vyloučil možnost vyslání ‘mírových jednotek‘, i když tuto variantu má Vladimir Putin stále od parlamentu posvěcenou.

Nicméně ruské jednotky zahájily další vojenské cvičení u hranic Polska. Moskva nerespektuje ani uzavření ukrajinsko-ruské hranice. A právě z Ruska pravděpodobně povstalci získávají zbraně, munici i posily.

Čím rozdrobenější ale separatisté jsou, tím složitější je pro Kreml jejich veřejná i tajná podpora.

Doněck a Luhansk | Foto: Český rozhlas

Ondřej Bouda, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme