Zaměstnanci nošovické automobilky Hyundai stávkovat nebudou

Zaměstnanci nošovické automobilky Hyundai odmítli stávku. V referendu rozhodli, že přijmou novou kolektivní smlouvu, se kterou přišel státem určený zprostředkovatel. Spory o růst platů se táhly půl roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled na nošovickou automobilku Hyundai

Pohled na nošovickou automobilku Hyundai | Foto: F. Tichý

Na výsledek referenda, v němž zaměstnanci hlasovali o kolektivní smlouvě, se čekalo kvůli problémům s počítáním hlasů. Zapojili se do něj totiž i zaměstnanci, kteří nejsou členy odborů.

Odboráři sami nebyli jednotní. Nakonec se rozhodli podmínky přijmout, i když mezi nimi chybí výraznější navýšení platů.

Zaměstnancům se po "tvrdém kompromisu", jak jej prezentují odbory, výplata zvedne zhruba o 3,2 procenta. To navrhoval zaměstnavatel v původní verzi.

Podle vedení se ale platy zvyšují, protože zahrnou i docházkové a výrobní bonusy, a reálně se tak mohou zvednout až o 6,1 procenta.

V tuto chvíli musejí odbory vyčkat na vyjádření vedení firmy, které pak určí, kdy by měla být nová kolektivní smlouva podepsána. Více než tři tisíce zaměstnanců automobilky byly ve stávkové pohotovosti od konce dubna.

Stanislav Janalík, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme