Úvod MS se snaží v Sao Paulu narušit demonstranti, policie použila slzný plyn

Už jen několik hodin zbývá do chvíle, kdy rozhodčí na fotbalovém stadionu v Sao Paulu odpíská začátek mistrovství světa. Ani těsně před startem šampionátu neutichly pouliční protesty a policie v největším brazilském městě se je snažila potlačit s nasazením slzného plynu. Několik lidí utrpělo zranění. Tisíce policistů hlídkují taky v ulicích Rio de Janeira.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Před zahájením mistrovství světa použila policie proti demonstrantům slzný plyn

Před zahájením mistrovství světa použila policie proti demonstrantům slzný plyn | Zdroj: ČTK

„Protestovaly asi dvě stovky aktivistů, kteří se pokusili zablokovat dopravní tepnu vedoucí ke stadionu k Aréně Sao Paolo, kde se bude konat zahajovací ceremoniál a po něm úvodní utkání šampionátu,“ říká přímo z Brazílie zpravodaj David Koubek.

„Policie proti nim použila slzný plyn a došlo i k několika zraněným. Mezi nimi byla i novinářka televize CNN a už jsou i první zatčení,“ popisuje napjatou situaci Koubek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Policie proti demonstrantům použila slzný plyn a došlo i k několika zraněným, říká zpravodaj Radiožurnálu David Koubek

Podobné akce se dají očekávat i v dalších městech, které hostí fotbalový šampionát.

„Jsou ohlášené protesty a demonstrace, ale rozsahem budou poměrně malé. Bude záležet, jak se policii podaří zastavit jejich snahu o přerušení provozu nebo zablokování důležité dopravní tepny,“ dodává zpravodaj.

Šampionát vypukne za pár hodin a přípravy provázela velká nejistota, jestli to všechno organizátoři včas zvládnou. Už teď je zřejmě jasné, že úplně vše se dokončit nepodařilo.

Začíná svátek fotbalu. Šampionát v Brazílii přinese rekordní zisky i prémie

Číst článek

„Je pravda, že se na stadionech do poslední chvíle pracuje, ale samotné zápasy to v žádném případě nenaruší. Problémem je infrastruktura kolem stadionů, která z velké části není dodělaná a dodělaná nebude ani po mistrovství,“ prozradil nedostatky organizátorů David Koubek.

„Ale stihlo se toho hodně. Kapacita letišť a nové terminály jsou postavené a fungují,“ zakončuje pozitivní zprávou přímo z Brazílie zpravodaj Radiožurnálu David Koubek.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme