Pochodem z Frýdku-Místku do Klimkovic podpořili vojáci zraněného kamaráda

Velký bojovník. To o válečném veteránovi, 27letém Lukáši Hirkovi, říkají jeho kolegové, se kterými sloužil na nebezpečných zahraničních misích. A teď i lékaři, kteří mu pomáhají, aby se po těžkém zranění vrátil zpátky do života. Jeho spolubojovníci ho dnes psychicky podpořili speciální akcí nazvanou Pochod pro Lukáše.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zraněný desátník Lukáš Hirka se svým otcem

Zraněný desátník Lukáš Hirka se svým otcem | Foto: Iva Havlíčková | Zdroj: Český rozhlas

Náměstí ve Frýdku-Místku, rodném městě zraněného desátníka, se zaplnilo stovkami vojáků, nad městem zakroužily dva bitevníky. Všichni vzdávali hold mladému muži na vozíku.

V září roku 2012, když povstalci zaútočili na základnu v afghánské provincii Lógar, vybuchla v Lukášově bezprostřední blízkosti raketa. Střepiny ho zasáhly do hlavy, jeho stav byl kritický. Od té doby strávil většinu času na nemocničním lůžku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Akci na podporu zraněného vojáka přihlížela redaktorka Iva Havlíčková

„Je vlastně po dvou letech takto venku a mezi lidmi je, dalo by se říci, poprvé. Je to pro něho obrovský svátek,“ svěřil se Lukášův otec.

Na 30kilometrový pochod do lázní Klimkovice vyrazili vojáci ze Zámeckého náměstí.

„Obdivuji Lukášovu víru ve své vlastní síly a schopnosti postavit se osudu a bojovat o svou další šanci. Účastníkům pochodu přeji mnoho zdaru, ať všichni dorazíte v pořádku do cíle. Lukášovi, jeho rodině a vlastně nám všem přeji, ať nás neopouští víra, láska a naděje,“ vzkázal náčelník štábu 7. mechanizované brigády, plukovník Ctirad Gazda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Frýdku-Místku natáčela o zraněném vojákovi Iva Havlíčková

Lukáš Hirka patřil k elitním vojákům. Jako jeden z mála například úspěšně absolvoval i mimořádně tvrdý výcvik ve francouzské Guyaně.

„Snažil se všechno dělat na sto procent. Byl opravdu velice oblíbený v kolektivu a měl našlápnuto na hodně dobrou kariéru. Ještě než se mu stal ten incident, absolvoval i různé kurzy. Pracoval na sobě a byl na vysoké profesionální úrovni,“ upozorňuje jeho bývalý kolega, nadporučík Jan Brunclík.

'Je to jako zázrak'

Cílevědomost a zarputilost se zraněnému vojákovi hodí i teď, během rehabilitací v klimkovických lázních. „Lukáš opravdu dělá, co může. Cvičí a bojuje se svým zraněním a držíme mu palce,“ říká vojenský kaplan Daniel Waclawek, který byl tehdy v Lógaru také.

Lukáše Hirku přišly na náměstí ve Frýdku-Místku podpořit přes tři stovky vojáků | Foto: Iva Havlíčková

A výsledky už jsou vidět. Ještě před rokem před nástupem do lázní se zraněný desátník nehýbal a krmili ho žaludeční sondou. „U Lukáše je opravdu velký posun. Z počátku to bylo tak, že komunikoval pouze očima, ale teď mluví. Je to opravdu něco jako zázrak,“ doplňuje kaplan.

S následky zranění se Lukáš Hirka pere, denně několik hodin cvičí a dává do toho všechno. „Dneska jsem dokonce viděl, že byl schopen krátkodobého sedu bez podpory. Je nestandardně velký bojovník. Když nemá den cvičení, tak mu to chybí. Je u něj vidět velmi aktivní přístup,“ shrnuje primář Sanatorií Klimkovice Tomáš Bauko.

Iva Havlíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme