V Havířově je nedostatek míst v domovech důchodců, mladí se o seniory nepostarají

Důchodci z Havířova bojují o místa v městských domovech. Radnice hlásí přes tisícovku žádostí, lůžka má ale jen pro zlomek z nich. O generaci, která pomáhala stavět město, se navíc nemá kdo postarat. Kvůli vysoké nezaměstnanosti totiž jejich děti utíkají do zahraničí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senior (ilustrační foto)

Senior (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Žiji tady už více než padesát let a vím, že Havířov stárne. Havířov už není město mladých,“ říká devětašedesátiletý pan Milan.

Řadu svých vrstevníků dnes potkává o holích. Mnozí z nich už se o sebe sami nepostarají a dlouhé měsíce čekají na místo v městském domově. I proto se pan Milan bojí toho, co bude.

„Mladí všichni utečou, že tady nejsou pracovní příležitosti, rodiče tady zůstanou a teď co. Mají problémy, neporadí si, musí mít péči, zdravotní dohled. Člověk si může jen přát, aby byl v takovém zdravotním stavu, aby se nemusel do domovů nastěhovat,“ myslí si.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v havířovských domovech důchodců se zajímal Stanislav Janalík

O kus dál sedí venku pod střechou obyvatelé městského domova Helios. Čtyřiaosmdesátiletá Libuše Křistková už před lety na vlastní kůži poznala, jaký je o lůžka boj.

„Byla jsem na LDN v Orlové a potom se tam na sociálním uvolnilo místo. Jsem spokojená, protože doma bych neměla co dělat,“ svěřuje se.

Situace je teď ale v Havířově zřejmě nejhorší v regionu. Zhruba 80tisícové město má dnes pro své nejstarší obyvatele v domovech jen 274 lůžek.

„Převis žádostí je opravdu obrovský. Bohužel se nám uvolňují místa pouze úmrtím a tím pádem jsme limitováni i v případech hodných zřetele, abychom tyto lidi co nedříve přijali, jakmile je to možné,“ vysvětluje ředitel havířovských městských domovů Milan Dlábek.

Zájemcům doporučuje, aby oslovili více zařízení v dalších městech. „Spoléhat se, že se dostanu do konkrétního domova v daném časovém horizontu, je velmi problematické,“ dodává Dlábek.

V následujících měsících navíc bude muset město hledat dočasný azyl pro obyvatele domova Luna, který čeká rozsáhlá modernizace.

Simona Bartošová, Stanislav Janalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme