Do Litoměřic přijeli hasiči z celého Česka. Ukazují moderní i historickou techniku

Litoměřice jsou tento víkend hlavním městem českých hasičů. Na tamním výstavišti jsou totiž v plném proudu Hasičské slavnosti. Zároveň jsou i připomínkou loňských povodní, kvůli kterým se hasiči v loňském roce nesešli. Návštěvníci se mohou přijít podívat na moderní i historickou techniku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moderní hasičská technika na Hasičských slavnostech v Litoměřicích

Moderní hasičská technika na Hasičských slavnostech v Litoměřicích | Zdroj: ČTK

Hasiči do Litoměřic přijeli z celého Česka, ale i z Maďarska nebo ze Slovenska.

Ze středočeského Kolína přivezli například hasičskou stříkačku Laurin a Klement z roku 1920. Za minutu vytlačila 1200 litrů vody.

Další exponát je stará Pragovka. „Když řeknu, že je z roku 1918, není to tak kouzelné, jako ‚za čtyři roky sto let‘,“ řekl hasič Josef Černý z Jablonce nad Nisou.

Do více než 100 kilometrů vzdálených Litoměřic ji dovezli nad podvalníku. „Ne, že by to neujelo, ale je zbytečné to ničit po rozbitých cestách a riskovat, že některý řidič ‚sestřelí‘ tohle auto, které by bylo nenahraditelně zničené,“ dodává Černý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na hasičské slavnosti pozval reportér Jan Bachorík

Součástí hasičských slavností je i připomínka loňských povodní. Pokřtila se i kniha s fotografiemi Karla Pecha.

„My jsme v podstatě dokumentaristi, kteří jsou přímo v té povodni. Kteří lidem ukazují hrůzu té vody a v podstatě i práci hasičů,“ vysvětlil.

Kromě litoměřiského výstaviště mohou lidé v sobotu navštívit i požární stanici tamních profesionálních hasičů vzdálenou asi 200 metrů.

„Děti si prohlédly stanici, jak to na ní vypadá, jak hasiči fungují. Nejvíc ze všeho je zajímaly skluzy, které používají při vyhlášení poplachu, aby se dostali rychle do garáží,“ popsal zážitky dětí mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan.

Jan Bachorík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme