Senát schválil návrh zákona o Šumavě. Vlastní ale chystá i ministerstvo

Senátoři schválili návrh zákona o Národním parku Šumava. Navzdory četné kritice z řad odborné veřejnosti i petici, kterou podepsalo na 26 000 lidí. Žádali zásadní opravu normy. Ekologové varují, že dává přednost zájmům developerů před ochranou vzácné šumavské přírody. S tím ale senátoři nesouhlasí a namítají, že jejich předloha rozšiřuje první zónu, do níž by člověk neměl zasahovat ze současných 13 na skoro 27 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šumava - les poškozený kůrovcem a paseky po následné těžbě

Šumava - les poškozený kůrovcem a paseky po následné těžbě | Foto: Wikimol, Wikipedia

Zákon má podle autora jeho návrhu přinést Šumavě stabilitu. „Ne pokaždé jiný kurz, jak zacházet se Šumavou, s každou politickou změnou,“ říká senátor za ODS a autor návrhu Pavel Eybert.

Podle ekologů by bylo třeba stávající zákony zpřesnit. „Nicméně způsobem, který zachová cíl národního parku, to znamená nerušený vývoj přírody,“ myslí si Jaromír Bláha z Hnutí Duha.

Přehrát

00:00 / 00:00

O senátním návrhu zákona o NP Šumava mluvil jeho autor senátor za ODS Pavel Eybert a Jaromír Bláha z hnutí Duha

Podle něj právě to ale návrh senátora Eyberta nečiní. „Naopak. Sice vyhlašuje první zónu asi na 26 procentech, nicméně připouští tam nějaké blíže nespecifikované zásahy a navíc prudce redukuje plochu, které by mohl národní park dosáhnout,“ tvrdí ekolog.

Kůrovec je podle Bláhy zástupný důvod, protože už teď je na Šumavě vidět, že lesy se dokáží obnovovat samy. A i to láká na Šumavu turisty. S tím ale senátor Eybert nesouhlasí.

„Turista, který se přijede jednou podívat na suchý les, si řekne: ‚Tohle už jsem viděl, to už znova nemusím‘,“ domnívá se senátor Eybert.

Národní park Šumava, bezzásahová zóna | Foto: Filip Jandourek

Kůrovec podle něj zlikviduje tak velkou oblast, jak velká bude bezzásahová zóna národního parku. „Kůrovec sežere všechno, dokud má co žrát. To je stará lesnická moudrost,“ tvrdí autor návrhu zákona o Šumavě.

Návrh mění i podmínky pro výstavu v NP

Návrh navíc podle Jaromíra Bláhy obsahuje i další kontroverzní paragrafy, například umožní stavět ve dvou třetinách národního parku.

„V druhých zónách, kterých má být 60 procent, nemůže být postaveno nic, s čím by nesouhlasila rada parku, co by nebylo v územních plánech a k čemu by se nevyjádřily všechny orgány,“ argumentuje Eybert.

Hnutí Duha chce podle Bláhy čekat na návrh zákona s dílny ministerstva životního prostředí, podle toho chce apelovat na poslance.

Návrh změn ochraných zón NP Šumava | Foto: Emanuel Macoun

Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme