Zábřeh zažije ukázky vojenských operací z druhé světové války

V Zábřehu se rozpoutá bitva o město. Elitní kluby vojenské historie předvedou ukázky vojenských operací, jak se mohly odehrát v letech 1939 až 1945.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zábřeh

Zábřeh | Foto: Miroslav Kobza | Zdroj: Český rozhlas

V Zábřehu se rozpoutá bitva o město. Elitní kluby vojenské historie předvedou ukázky vojenských operací, jak se mohly odehrát v letech 1939 až 1945.

Vyvrcholením akce bude ukázka vojenských operací s možným přeletem historického letadla.

Dnes vybudují dobová vojenská ležení wehrmachtu a Rudé armády před zámkem a na prostranství před Domem Pod Podloubím, sobotní program začíná v 10 hodin, pozve nás Zdeňka Jílková:

Program zahájí spanilá jízda vojenské techniky ulicemi města. Ve 13 hodin se uskuteční generální nácvik ukázky. O hodinu později se po nástupu zúčastněných jednotek mohou diváci těšit na komentovanou prezentaci uniforem, zbraní a techniky bojujících stran.

Akce se koná v rámci oslav 760 let města Zábřeh. Vyžádá si uzavření Masarykova náměstí a v sobotu nebude průjezdná ani Žižkova ulice. Objízdná trasa povede po ulici Zahradní.

Na Šumpersku budou i další zajímavé akce

Koncerty kapel, hry a atrakce pro děti, taneční vystoupení, malování na obličej, trampolína - to vše si budou moci vychutnat návštěvníci Malínských slavností dnes od 20 hodin a v sobotu od 14 do 24 hodin v areálu u sokolovny v Novém Malíně.

V rekreačním areálu Dolní Bušínov zahajují zítra letošní sezonu. A přicházejí hned s novinkou - závodem netradičních plavidel přes přehradu. Účastníky soutěže očekávají už od 10 hodin, program pak bude pokračovat až do večera.

Netradiční plavidla poplují v sobotu i po řece Desné v Sudkově. Registrace plavidel začíná v 10 hodin, samotný závod startuje ve 14 hodin.

660 let své existence oslaví v sobotu Petrov nad Desnou. Program začne na hřišti u bývalého závodu Velamos v 10 hodin. Vystoupí šermíři, svoji práci představí kováři a ve společenské místnosti obecního úřadu bude k vidění výstava o historii rodiny Kleinů.

Divadelní představení, bohoslužby, koncerty, turnaje či přednášky nabídnou letošní Velkolosinské svatojánské slavnosti.

Nabitý program začíná dnes v 16 hodin zvoněním a fanfárami z věže kostela. Slavnosti potrvají na různých místech lázeňské obce až do neděle.


Zvětšit mapu

Alžběta Havlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme