Víza neprospívají obchodu, měla by se zrušit například s Ruskem, řekl Zeman

Podle prezidenta Miloše Zemana by Západ neměl uplatňovat sankce vůči Rusku za jeho postup v ukrajinské krizi. Ekonomická izolace, blokáda nebo embargo podle něj nastalou situaci nevyřeší. Prezident také uvedl, že vstupní víza neprospívají ekonomickým vztahům. Bylo by dobré je zrušit například s Ruskem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miloš Zeman na setkání s občany

Miloš Zeman na setkání s občany | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

Podle prezidenta Miloše Zemana by se měla zrušit víza, protože neprospívají obchodu. Podle něj jsou zbytečnou byrokratickou překážkou. Víza by se měla zrušit například s Ruskem, řekl Zeman ruské agentuře ITAR- TASS.

„Jsme součástí jednotné vízové politiky Evropské unie a žádnou změnu v tomto smyslu nečekáme. Na druhou stranu se domníváme, že víza obecně žádnému obchodu neprospívají,“ vysvětloval Zemanova slova ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynek Kmoníček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Slova prezidenta Miloše Zemana vysvětloval ředitel zahraničního odboru Hynek Kmoníček

Prezident si podle Kmoníčka nemyslí, že by Česká republika měla opustit Schengenský prostor a sama zrušit víza pro ruské občany.

„Ruské straně nejvíce vadí to, že nám udělení víz trvá o 10 až 15 dnů déle než jiným státům EU. Máme poloviční rozpočet ministerstva zahraničí než před deseti lety, takže máme třicetkrát méně konzulů než například Řecko,“ zhodnotil situaci Kmoníček.

Prezident se také vyjádřil k sankcím, které na Moskvu kvůli ukrajinské krizi uvalil Západ. K blokádě nebo embargu Zeman nevidí žádné důvody. Izolace podle něj vždy vedla ke ztrátě porozumění a důvěry.

Jaroslav Beránek, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme