Březová na Sokolovsku se slibované opravy krajské silnice nedočká

Březová na Sokolovsku se zřejmě nedočká opravy komunikace, kterou používala těžká technika při stavbě rychlostní silnice R6. I když Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) rekonstrukci slíbilo, nakonec k ní nedošlo. A opravu nemá v plánu ani Karlovarský kraj, kterému úsek od Arnoltova do Kostelní Břízy patří. Není prý dostatečně využívaný. Motoristé z obou osad přitom vyhlídce na lepší vozovku věřili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozbitá silnice po zimě (ilustrační foto)

Rozbitá silnice po zimě (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Když tohle Ředitelství silnic a dálnic slibovalo, tak jsem to bral jako bernou minci, protože je to státní podnik. Jak vidím, je tam stejný bordel jako všude jinde,“ říká pan Jiří, který na poškozené silnici jezdí neustále. A není sám.

Do osad se začíná stěhovat čím dál více lidí a také sem jezdí více turistů než dřív. A taková silnice je ostuda, dodává nazlobený starosta Březové na Sokolovsku za nezávislé Miroslav Bouda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Březová na Sokolovsku se opravy krajské silnice nedočká. Důvody zjišťovala Andrea Strohmaierová

„My tu máme s prominutím plná ústa turistického ruchu, ale je to ostuda, když sem kdokoliv z Evropy přijede a musí se kodrcat po takových silnicích. Ty jsou tady v podstatě už jen na zemědělskou techniku.“

Přitom oprava poškozeného úseku mohla být už dávno dokončená. Když začalo ŘSD se stavbou rychlostní silnice R6, potřebovalo objízdné trasy i pro těžkou techniku. Tehdy podnik oslovil kraj coby vlastníka silnice i Březovou na Sokolovsku. Město souhlasilo, protože dostalo příslib, že úsek mezi Arnoltovem i Kostelní Břízou jim stát po skončení prací na R6 opraví. Zůstalo ale jen u slibů.

„Dálnice už je v provozu pět let a do dnešního dne, kdy jsme zpracovali celou řadu projektů, každý nový ředitel ŘSD měl jenom plná ústa slibů, řešení, pak odkaz, že se náhle změnila tato a tato vyhláška. Jenom se zdůvodňuje, proč to nejde,“ rozčiluje se starosta Březové.

ŘSD s opravou už nepočítá. „Šance na opravu těchto zmiňovaných úseků je minimální. Stavba byla dokončena v roce 2011, finančně vypořádaná a ukončená již byla také a v současné době ŘDS není schopno financovat komunikace druhých a třetích tříd u staveb, kde již bylo ukončeno financování,“ vysvětluje ředitel karlovarské pobočky Lukáš Hnízdil.

Není podle něj také prokázáno, že těžká technika vozovku skutečně poškodila, a co je podstatné, chybí peníze.

„ŘSD se snaží naplnit tyto sliby, nicméně jsou podmíněné dostatečným zmapováním těchto komunikací před zahájením používání. Nikdo není v tuhle chvíli schopen prokázat vliv stavby, která komunikace nějakou dobu používala,“ dodává Hnízdil.

Silnice je prý málo využívaná

Podle starosty Miroslava Boudy by měl kraj na opravě trvat, a pokud ŘSD práce neudělá, měl by ji opravit sám.

Jenomže jak uvedl náměstek hejtmana Petr Navrátil z ČSSD, v plánu oprav tento úsek není a zatím nebude. Jezdí po něm totiž málo aut a ani hejtmanství nemá dostatek peněz na rekonstrukci silnic nižších tříd.

„Platí obecné pravidlo, že do silnic třetích tříd jde relativně velmi málo prostředků. A když už jdou, tak především do těch silnic, které mají nějaký větší dopravní význam,“ zdůvodňuje Navrátil.

Jen letos dává Karlovarský kraj do oprav silnic nižších tříd přes miliardu korun. Ani tato částka na kompletní rekonstrukce všech komunikací rozhodně nestačí.


Zvětšit mapu

Andrea Strohmaierová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme