Černovice na Pelhřimovsku zřizují pobočku základní umělecké školy

Obyvatelé Černovic si doslova vydupali Základní uměleckou školu. Z malé obce na Pelhřimovsku doteď děti dojíždějí za uměleckým vzděláním do Kamenice nad Lipou nebo Pacova. Od září už ale nebudou muset.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Housle (ilustr. foto)

Housle (ilustr. foto) | Foto: Prokop Havel

Pacov i Kamenice nad Lipou, kde Základní umělecká škola funguje, jsou vzdálené 14 kilometrů. Rodiče tak mnohdy své děti do školy kvůli vzdálenosti ani nepřihlásili: buď neměli čas je sami do školy vozit, nebo se báli pouštět děti na cestu samotné.

Protože to spousta rodin vnímá jako problém, zhruba už tři roky bojují rodiče o to, aby právě v Černovicích vznikla pobočka kamenické umělecké školy. Celou dobu se hledaly jak prostory, tak finance.

V Černovicích mají malou základní školu a nejprve to vypadalo, že vhodné prostory, ve kterých by se mohly zřídit učebny umělecké školy, ve škole nebudou. Nakonec se ale prostor y najít podařilo, vše prošlo i hygienickými normami a teď už zbývá vyřídit formality na Ministerstvu školství a Kraji Vysočina.

Dalším problém byly provozní náklady. Toho se ujaly právě Černovice. Počítají, že je pobočka vyjde na 20-30 tisíc korun ročně.

Děti se budou moci učit hrát zpočátku na klasické hudební nástroje - klavír, flétnu, kytaru a samozřejmě k tomu učitelé připojí zpěv. Výuku povedou pedagogové z kamenické umělecké školy, kteří budou do Černovic dojíždět.

O školu je v obci velký zájem a děti i rodiče se opravdu těší, až v září se budovou místní základní školy rozezní i první tóny.

Olga Štrejbarová, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme