Před 80 lety došli českoslovenští fotbalisté do finále MS v Itálii

Za dva dny začne v Brazílii jubilejní 20. mistrovství světa ve fotbale. Bude bez české účasti, ale přesně před 80 lety na světovém šampionátu v Itálii získali Čechoslováci stříbrné medaile.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

František Plánička 1938

František Plánička 1938 | Foto: en.wikipedia.org

„První zápas hráli v Terstu a jeli tam vlakem. Vymysleli tu cestu tak, že jeli dva dny. První den do Vídně, tam přespali a druhý den pokračovali do Terstu,“ připomíná cestu tehdejší reprezentace historik Miloslav Jenšík.

V přístavu na severu Itálie čekalo československý výběr osmifinále proti Rumunům a dalším soupeřem byla i bóra.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bez trenéra a s turistickou zastávkou v Benátkách dokráčeli českoslovenští fotbalisté do finále MS 1934 v Itálii.

Silný středomořský vítr, se kterým se potýkali fotbalisté, ale i reportér Josef Laufer a italští technici na svérázně umístěném komentátorském stanovišti Radiožurnálu.

„Byli přivázání k nějaké traverze, protože by je to jinak sfouklo ze střechy. Navíc silný vítr bral reportérům každé slovo a tak Josef Laufer mluvil do takového trychtýře,“ popisuje těžké podmínky Jenšík.

„Plánička vyhrál los a velmi moudře si vybral první poločas proti větru, což znamenalo udržet přijatelné skóre, nic jiného se s tím nedalo dělat.“

Po přestávce ho Čechoslováci dovedli otočit, po výhře 2:1 postoupili do čtvrtfinále, které hráli v Turíně proti Švýcarsku.

Na trénování mezi zápasy nebyl tehdy během dvoutýdenního turnaje čas, ani klasického trenéra s sebou národní výběr neměl, zato českoslovenští fotbalisté stihli jedno turistické zastavení.

„Vystoupili si v Benátkách a prohlédli si město. Byli to sice světoběžníci a znali všechna fotbalová města, alespoň stadiony a hotely, ale v Benátkách v životě nebyli. Uprosili vedení, prohlédli si Benátky a pak už to šlo. Porazili Švýcary, Němce a postoupili do římského finále,“ dodává Miloslav Jenšík.

Jan Kaliba, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme