ČD dráhy mění jízdní řády, hlavně u dálkových spojů. V regionech jsou změny minimální

České dráhy dnes mění jízdní řády. Změny se týkají hlavně dálkových spojů. V regionální dopravě dojde jen k drobným změnám, časy příjezdů a odjezdů budou jen minimálně posunuté.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlaky, železnice, železniční doprava (ilustrační foto)

Vlaky, železnice, železniční doprava (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Nejdůležitější změna v dálkové dopravě je, že se zkracoval rychlík Ostravan, nově se jmenuje Moravan a jezdí pouze v úseku mezi Prahou a Olomoucí,“ říká mluvčí Českých drah Kateřina Šubová.

K větším změnám podle ní dochází v kvalitě spojů a vylepšení souprav o nové nebo modernizované soupravy.

„Nasazujeme nové jednotky ČD Railjet, nabízíme také modernizované, klimatizované vozy první třídy a multifunkční bezbariérové vozy druhé třídy,“ upřesňuje mluvčí, co nového cestující čeká.

Dráhy nasadí moderní soupravy Railjet na trase do Rakouska. Upravené vagony s klimatizací se pak objeví na trase Praha-Cheb a Praha-Ostrava.

V regionální dopravě dojde jen k dílčím změnám, které reagují na aktuální situaci v dopravě a na podněty cestujících. Tyto změny vycházejí z požadavků objednatelů dopravy.

„V drtivé většině se jedná o časový posun určitých osobních vlaků, jejichž hlavním cílem je zlepšit přípojové vazby," dodává mluvčí drah.

Změny v Pardubickém kraji

V Pardubickém kraji jsou změny minimální. Na některých tratích přibydou další spoje, jinde se mírně posune čas odjezdů vlaků, aby spoje na sebe lépe navazovaly.

Odedneška zastavují vlaky také v některých nových zastávkách. Třeba na trati Svitavy - Žďárec u Skutče mohou lidé vystoupit na zastávce Pomezí. U nejrannějších spojů vlak nově staví i v obci Třebovice u České Třebové.

Odpolední vlaky mezi Chocní a Litomyšlí odjíždí v jiných časech, aby lépe navazovaly na další spoje. Podle nového řádu budou od září další dvě soupravy zajíždět do Chornic u Moravské Třebové.

Změny v Králohradeckém kraji

V Královéhradeckém kraji přináší nové jízdní řády posílení prázdninových spojů v Krkonoších a další drobné změny, které se týkají hlavně autobusů.Například na Novobydžovsku bylo nutné upravit návaznost spojů kvůli otevření autobusového nádraží v Novém Bydžově.

„My jsme zareagovali způsobem, že jsme upravili nové linky na trase Hradec Králové - Nový Bydžov tak, aby cestující na těchto linkách měli možnost přestupu na tomto novém autobusovém terminálu na vlaky směr Chlumec nad Cidlinou a dále na Prahu,“ popisuje vedoucí oddělení dopravní obslužnosti krajského úřadu David Procházka.

Změna na železnici v Královehradeckém kraji se také týká posílení trati z Broumova do Měziměstí a Náchoda. Tam krajský úřad reagoval na žádost meziměstské radnice.

„Dá se říct, že dva spoje byly obnovené z důvodu školní frekvence na půl osmou do Náchoda a z důvodu dopravy pracujících na půl sedmou také do Náchoda,“ dodává Procházka.

Všechny změny jsou na webových stránkách Českých drah.

Jiří Fremuth, Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme