V Pardubickém kraji stoupl zájem o učební a technické obory, studentů je ale stále málo

Truhlář, strojař, obráběč kovů, mechanik. Profese, které jsou dnes na trhu práce žádané, ale děti o ně výrazný zájem nejeví. Letos ovšem nastal mírný obrat. Podle Pardubického kraje si žáci podali na učební a technické obory o 14 procent víc přihlášek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Učni - truhláři

Učni - truhláři | Foto: Pavel Pavlas

„Je to auto po havárii, takže děláme generálku, aby zítra bylo pojízdné a mohlo jet do Prahy,“ popisuje v autoservisu svoji práci student střední automobilní školy v Holicích.

V současné době školu navštěvuje zhruba 500 žáků a žákyň. Po prázdninách se zde chystají otevřít asi 5 nových tříd. Ke studiu se přihlásilo 130 žáků základních škol.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Pardubickém kraji stoupl zájem o učební a technické obory. Další podrobnosti zjišťoval redaktor Ondřej Wolf.

S počtem zájemců jsou letos spokojení také na střední škole potravinářství a služeb v Pardubicích. „Cítíme nárůst zájmu o učební obory, hlavně o cukráře, ale máme větší zájem i o pekaře, o tradiční obor kuchař-číšník,“ vysvětluje ředitel školy Zdeněk Zitek.

Škola přitom podle něj očekávala, že se žáků přihlásí méně. „Počítali jsme s tím, že nárůst žáků bude o něco menší, než jsme byli zvyklí v minulých letech. Každopádně se nám podařilo přijmout celkem slušný počet dětí na to, aby se škola stabilizovala, aby pokračovala dál,“ dodává.

Velký důvod k obavám ale mají obchodní akademie v pardubickém kraji, kterým klesl počet zájemců o studium.

„V letošním roce jsme dostali zhruba o 20 přihlášek méně než v loňském roce. Jestli otevřeme dvě nebo tři třídy, bude ještě záležet na tom, jak se nám vyvine situace v současném prvním ročníku,“ ředitelka obchodní akademie v Pardubicích Jitka Šírová.

Podle ní nízký počet žáků přinese do budoucna škole problémy. „Přinese to samozřejmě personální problémy, jednak připadá v úvahu propouštění a ta něžnější varianta je krácení úvazků,“ upozorňuje.

Přestože se děti začaly vracet k řemeslům, technicky zaměřené školy a učiliště, mají stále málo studentů, zůstávají naplněné jen ze 70 a 80 procent.

Ondřej Wolf Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme