Irák zastavil provoz v největší rafinerii, islamisté jsou 60 kilometrů od Bagdádu

Islamističtí ozbrojenci v Iráku se znovu přiblížili k Bagdádu. Irácká armáda s nimi svádí těžké boje pouhých 60 kilometrů od metropole. Při útoku radikálních sunnitů na věznici severně od iráckého hlavního města Bagdádu zemřelo 44 vězňů. Bezpečnostní situace se zhoršuje také ve městě Bajdží na severu země - vláda už preventivně zastavila provoz tamního závodu na zpracování ropy, který je největší rafinerií v zemi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příslušníci iráckých ozbrojených sil čelí náporu organizace Islámský stát v Iráku a Levantě

Příslušníci iráckých ozbrojených sil čelí náporu organizace Islámský stát v Iráku a Levantě | Zdroj: Reuters

Irácká armáda podniká jednotlivé letecké útoky na vojenská zařízení, kterých se v minulých dnech zmocnili islamisté. To se týká například města Tel Afer asi 50 kilometrů od Mosulu.

Na několika místech dochází i k pozemním bojům mezi iráckou armádou a příslušníky organizace Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL), a to například ve městě Bákuba, nebo Falludži.

Přehrát

00:00 / 00:00

O bojích v Iráku mluvil blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Štěpán Macháček

Po boku islamistů bojují i jednotlivé milice řízené kmenovými sunitskými předáky, ale také lidmi, kteří pocházejí z bývalých bezpečnostních orgánů diktátora Husajna.

Irák z bezpečnostních důvodů zastavil provoz v největší ropné rafinerii země v Bajdží. Zahraniční zaměstnanci byli evakuováni a objekty střeží armáda.

USA vysílají do Iráku tři stovky vojáků na ochranu svých občanů

Číst článek

Bajdží leží na hlavním silničním tahu mezi Bagdádem a Mosulem, který před týdnem obsadila skupina radikálních sunnitů z organizace Islámský stát v Iráku a Levantě. Kromě největší irácké rafinérie ropy je tam také velká elektrárna.

Do Iráku mezitím přiletěly necelé tři stovky amerických vojáků. Malý kontingent má za úkol chránit evakuaci části pracovníků velvyslanectví Spojených států v Bagdádu.


Zvětšit mapu

Štěpán Macháček, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme