Porošenko chce Ukrajinu dovést do Evropy. Jeho projevu tleskali státníci z celého světa

Petro Porošenko složil slib a stal se pátým prezidentem Ukrajiny. Hned poté představil svůj mírový plán, kterým by chtěl ukončit měsíce krveprolití. Ve svém prvním proslovu slíbil mimo jiné boj proti korupci a ekonomické reformy, které by měly zlepšit životní úroveň v celé zemi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Inauguraci Petra Porošenka tleskali státníci z celého světa

Inauguraci Petra Porošenka tleskali státníci z celého světa | Zdroj: Reuters

Petra Porošenka v ukrajinském parlamentu uvítala fanfára a tleskaly mu desítky státníků z celého světa.

Po složení slibu mu předseda ústavního soudu na krk zavěsil prezidentský řetěz, předal mu pečeť a žezlo, čímž se Petro Porošenko oficiálně ujmul úřadu, který prakticky od svého zvolení už zastává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Inauguraci prezidenta Petra Porošenka sledoval zpravodaj Ondřej Bouda

Ve svém prvním proslovu pak pátý prezident Ukrajiny za svou hlavní prioritu označil mír a bezpečí pro všechny občany celé země.

Porošenko řekl, že přichází s otevřenou náručí a chce být prezidentem nejen těch, kteří ho volili ale i těch, kteří hlasovali proti němu, případně se voleb vůbec nezúčastnili.

Zároveň ale odmítl jednat s bandity a slíbil potrestat všechny ,kteří mají na rukou ukrajinskou krev‘, včetně těch, kteří separatisty podporují ze zahraničí.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko převzal pečeť | Foto: Reuters

Za hlavního viníka současných problémů na Ukrajině označil ruskou propagandu a bývalého prezidenta Viktora Janukovyče. Sáhl ale i do svědomí poslancům, z nichž podle něj mnozí Janukovyče podporovali a jsou zkorumpovaní. Největší kritiky se ale od Porošenka dočkalo Rusko.

„Rusko okupuje Krym, ale ten byl, je a bude ukrajinský,“ řekl pátý prezident Ukrajiny, čemuž tleskal i běloruský prezident Lukašenko. Porošenko pak slíbil, že územní celistvost bude jeho cílem.

Porošenko složil slib prezidenta Ukrajiny. Krym byl, je a bude ukrajinský, řekl v projevu

Číst článek

I když do budoucna by podle jeho představ měla řada pravomocí přejít z centrální vlády na regionální samosprávy, vyloučil možnost federalizace země. A nastínil evropskou budoucnost Ukrajiny.

Podpis Asociační dohody s Evropskou unií je prvním krokem k plnohodnotnému členství. Petro Porošenko řekl, že nikdo nemá právo Ukrajině diktovat, jakou cestu si zvolí. Reagoval tak na výhružky Vladimira Putina, který slibuje odvetná opatření, pokud se Ukrajina bude sbližovat s Bruselem.

Petro Porošenko se stal novým ukrajinským prezidentem | Foto: Reuters

Putin s Porošenkem se poprvé setkali. Dohodli se, že je potřeba zastavit krveprolití na Ukrajině

Číst článek

Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme