Fotbalové MS se hraje uprostřed Amazonie. Exotické nemoci tam prý ale nehrozí

Fotbalisté osmi týmů se během mistrovství světa postupně stávají rekordmany. Čtyři zápasy turnaje totiž hostí Manaus, který leží tak blízko rovníku jako ještě žádné pořadatelské město v dějinách světových šampionátů. Hráči a realizační týmy ale o tuhle výsadu příliš nestojí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéflékař FIFA Jiří Dvořák

Šéflékař FIFA Jiří Dvořák | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Za výpravou do města zasazeného v amazonském pralese vidí spíš problémy navíc než příjemné vytržení z fotbalové rutiny.

V jednom z oficiálních hotelů FIFA tu mají dokonce i malou zoologickou zahradu, ale Cristiano Ronaldo a další fotbalisté tady pochopitelně nejsou kvůli pozorování jaguárů, byť by kvůli tomu ani nemuseli opustit hotelové pohodlí.

Exotika je pro ně naopak spíš komplikací navíc. Týmoví lékaři se museli zajímat o to, jestli a jak mají hráče připravit na hrozbu malárie, žluté zimnice nebo horečky dengue, které tady v Amazonii hrozí při prostém bodnutí komárem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o hostitelském městě uprostřed Amazonie zjišťoval Jan Kaliba

„Proti žluté zimnici jsme vydali celkové doporučení, proti horečce dengue se očkovat nedá a proti malárii jsme na profylaxi doporučení nedávali. Musí se zkrátka dávat pozor, stejně jako všude na světě,“ zmírňuje obavy těch týmů, které hrají zápasy mistrovství světa v Amazonii, šéflékař Mezinárodní fotbalové federace FIFA Jiří Dvořák.

Rodák z Československa už skoro půl století žije ve Švýcarsku a teď dohlíží na medicínské aspekty turnaje přímo v dějišti.

Manaus osobně navštívil, proto ujišťuje, že Portugalec Ronaldo ani jiná hvězda světového fotbalu kvůli výjezdu k Amazonce neskončí jako Kolo Touré z Pobřeží slonoviny, který už si nákazu malárií do Brazílie přivezl ze své africké vlasti.

Manaus je moderní město

„Když pojedete do džungle v Amazonii, tak tam najdete všechno, proti tomu se ochránit nedá. Ale ve městě nemáme malárii, ani žlutou zimnici. Manaus je moderní město, sám jsem byl překvapený,“ dodal Jiří Dvořák.

Ale jak upozorňují místní lidé, nemusí to platit stoprocentně a riziko nákazy malárií je tu vždycky, protože mluvíme o místu obklopeném amazonským pralesem 350 kilometrů od rovníku.

Arena Amazonia v Manausu hostí celkem čtyři zápasy světového šampionátu | Foto: Reuters

Mezi rekordmany, kteří si zahráli utkání mistrovství světa blíže nejdelší zemské rovnoběžce než kdokoli jiný před nimi a zřejmě i po nich, už se zařadili fotbalisté Anglie, Itálie, Kamerunu a Chorvatska.

Totéž čeká také hráče Švýcarska a Hondurasu a od pátku si tropické dobrodružství dopřávají Američané a Portugalci, kteří se v Areně Amazonia utkají v neděli.

Jan Kaliba, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme