Na Ukrajině jsou neoznačené ruské tanky, NATO ukázalo družicové snímky

Ukrajinskými hranicemi podle Severoatlantické aliance projelo několik ruských tanků. NATO zveřejnilo sérii družicových snímků, které několik přesunů ruské obrněné techniky potvrzují. Tanky prý nemají žádná označení a jde o typ, který Rusko už dávno stáhlo z armádní výzbroje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Satelitní snímek z ruského pohraničí

Satelitní snímek z ruského pohraničí | Foto: NATO

Má jít o tanky T-64. Rusko jich má asi dva tisíce, ale už dřív je stáhlo z armádní výzbroje. Značná část z nich je uložena ve zbrojních skladech a podle NATO jsou v bojeschopném stavu.

Rusko podle Kyjeva poskytlo separatistům i další techniku, například nákladní vozy Kamaz nebo raketové systémy Grad. Kreml to popírá a obvinil ukrajinskou armádu, že naopak její obrněné transportéry překročily ruskou hranici.

Neoznačený tank ve městě Snižne | Foto: NATO

Ukrajinský prezident Petro Porošenko mezitím vyhlásil na zítřek den smutku. Zároveň slíbil proruským ozbrojencům odvetu za sestřelení vojenského letounu v Luhansku. V jeho troskách zemřelo 49 lidí.

Separatisté v Luhansku sestřelili armádní letadlo se 49 lidmi, nikdo nepřežil

Číst článek

Povstalci zasáhli přistávající letadlo kulomety a protiletadlovou raketou. Podle Jana Eichlera z Ústavu mezinárodních vztahů není k použití těchto zbraní potřeba žádného speciálního výcviku.

"To se učili vojáci základní služby ve všech vyspělých armádách světa. Ten kurz trvá týden, ale v tom týdnu je i teoretický příprava. Takže i sami výrobci vždycky říkají, že skutečná příprava se zvládne za dva dny."

Ukrajinský prezident unikl pokusu o atentát, bombu u jeho sídla našla ochranka

Číst článek

Napětí je vysoké nejen na východě země. Ochranka prezidenta Porošenka objevila u jeho rezidence v Kyjevě podomácku vyrobenou výbušninu. Neznámý útočník ji chtěl odpálit na dálku pomocí mobilního telefonu. Policisté ho ale vyrušili a muž jim utekl.

Igor Maňour, Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme