Švábův gang je před soudem. Obžaloba ho viní z únosů a vražd podnikatelů

Kauza údajného gangu recidivisty Michaela Švába se po roce vyšetřování dostala před soud. Skupina sedmi mužů podle obžaloby zavraždila v zahraničí dva české podnikatele a pro své zločiny si vytipovala další bohaté Čechy. Pro pět ze sedmi obžalovaných státní zástupce žádá doživotí. Vedle vražd čelí obvinění z vydírání, zbavení osobní svobody a loupeže.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražský městský soud začal projednávat kauzu údajné organizované skupiny recidivisty Michaela Švába

Pražský městský soud začal projednávat kauzu údajné organizované skupiny recidivisty Michaela Švába | Zdroj: ČTK

Sedm obžalovaných přivedla ozbrojená eskorta s těžkooděnci. Po hodinovém čtení 18stránkové obžaloby odmítli vypovídat 3 obžalovaní.

Michael Šváb podle policie hlava gangu s výpovědí souhlasil. Dnes se k ní ale nedostane.

Přehrát

00:00 / 00:00

O soudním procesu se Švábovým gangem informuje redaktorka Evelyna Kulíšková

Soudce nejprve přečetl výpověď Libora Skopalíka, podle obžaloby spoluzakladatele skupiny, který podrobně policii popsal únos a vraždu jednoho z podnikatelů z minulého roku.

Gang údajně fungoval tak, že si Michael Šváb vyhlížel bohaté podnikatele, které pod záminkami lákal do zahraničí.

„Na našem území docházelo k tipování movitých osob, které přímým zájemcům nabízeli prodej nemovitostí i další věci vysoké hodnoty. Tyto osoby pak byly kontaktovány a pod záminkou jednání s kupcem následně vylákány mimo naše území,“ popisuje šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta.

V zahraničí měli Švábovi komplicové podnikatele věznit a vydíráním nutit k vyplacení desetimilionových částek.

Dva lidi přitom podle obžaloby zabili. Devětačtyřicetiletého podnikatele v roce 2012 muži údajně ubili kamenem v poušti ve Spojených arabských emirátech. A dalšího, 72letého Petra Vlacha, měl gang o rok později unést do francouzského Nice a poté zastřelit v Itálii.

Členové takzvaného Švábova gangu stanuli před soudem | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Únost pokerového multimilionáře se nezdařil

Další podnikatel podle policie unikl smrti jen díky tomu, že do zahraničí přijel s celou rodinou. „Neskončil obdobně jako pan Vlach z důvodu toho, že nepřicestoval sám, ale přicestoval ve společnosti dalších osob, a proto nedošlo k jeho dalšímu kontaktu," říká Šlachta.

Státní zástupce také tvrdí, že gang chtěl unést i pokerového multimilionáře Petra Stazska. Tento plán ale nevyšel.

Michael Šváb se k činům částečně přiznal. Popřel ale svou účast na vraždách s tím, že o první mu řekla až policie. Druhou označil za „exces" kompliců.

Soudní senát Městského soudu v Praze nejprve vyslechne každého z obžalovaných zvlášť. Poté promluví svědci a znalci. Rozsudek by mohl padnout v druhé polovině července.

mkp, Evelyna Kulíšková, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme