Poslanci pustili do výborů pražský návrh zákona o omezení prostituce

Poslanci podpořili návrh zastupitelstva hlavního města Prahy na regulaci prostituce. Zákon by měl mimo jiné umožnit městům a obcím v Česku regulovat prostituci a určit podmínky, za kterých by ji bylo možné provozovat. Podle některých zákonodárců je ale zákon v rozporu s platnou mezinárodní smlouvou proti obchodování s lidmi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prostituce (ilustrační foto)

Prostituce (ilustrační foto) | Zdroj: ČTK

Normu o regulaci prostituce připravilo pražské zastupitelstvo, ve sněmovně prošla prvním hlasováním.

Zákon mimo jiné vymezuje podmínky, za kterých může být prostituce provozovaná. Města a obce mají mít možnost prostřednictvím závazné vyhlášky regulovat prostituci na jejich území a lépe ji kontrolovat.

Zákon před poslanci obhajoval pražský radní Lukáš Manhart z TOP 09. „Nejedná se o zákon o legalizaci prostituce. Nicméně je to zákon o regulaci prostituce. Kriminalizovány jsou pouze doprodané negativní jevy související s prostitucí,“ uvedl.

Obchod s lidmi a stáhnutí do podsvětí

Podle některých poslanců je ale zákon v rozporu s mezinárodní smlouvou proti obchodování s lidmi. K normě padla i řada dalších výhrad, kritizoval ji například poslanec a pražský zastupitel Bohuslav Svoboda z ODS.

„Zákazník, který chce prostituci využít, si to místo najde a přestane to obtěžovat celou další část toho města. Tento zákon vytlačí prostituci do individuálních bytů, vně zákona stejně, jako bylo pití alkoholu ve Státech vytlačeno do černých kořalen,“ vysvětlil Bohuslav Svoboda.

Návrh zákona teď posoudí petiční výbor.

Jana Čermáková, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme