Rowlingová vydává další román. Opět pod mužským pseudonymem

Dnes vychází nová kniha asi největší světové spisovatelské hvězdy současnosti. Román Silkworm, neboli Hedvábník od Roberta Galbraitha. Za tímto jménem se skrývá autorka největšího bestselleru posledních let - série o Harrym Potterovi - J. K. Rowlingová. Silkworm je tak v pořadí už druhou knihou, kterou autorka vydává pod svým mužským pseudonymem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

J. K. Rowlingová

J. K. Rowlingová | Foto: Bílý dům

První kniha Roberta Galbraitha vyšla loni v dubnu a kritici z ní byli nadšení. Dnes vycházející Silkworm na Volání kukačky navazuje a má společnou hlavní postavu. O čem je Galbraithova prvotina naznačuje šéfredaktorka nakladatelství Plus Martina Mašínová:

„Hlavní postavou je Cormoran Strike, vyšetřovatel s jednou nohou a velkým mozkem. Případ se točí kolem smrti slavné a velmi oblíbené top modelky. A není jasné, zda to byla vražda, nebo sebevražda.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O novém díle světoznámé spisovatelky mluvil Zdeněk Novák

I přes dobré kritiky se ale kniha zpočátku neprodávala nejlépe. Lidé si koupili jen asi 1500 výtisků, když se objevilo podezření, že takhle dobře napsaný román snad ani nemůže být něčí prvotinou.

A to se záhy potvrdilo a ukázalo se, že skutečným autorem je Joanne Rowlingová. Hned nato kniha okamžitě zmizela z pultů, což dokádá i britsko-australský literární editor Jason Steger:

Nová identita jako prostředek k osvobození

Ono odhalení ale bylo opravdu rychlé, Rowlingová podle vlastních slov doufala, že si hru na jiného spisovatele bude moci užít déle. Proč to udělala?

"Vytvořila si novou identitu, která jí umožnila setřást ze sebe všechno, s čím byla do té doby spojována. A díky tomu mohla napsat úplně jinou knihu. Anonymita jí pomohla se osvobodit od předchozích děl," vysvětluje literární editor Jason Steger.

Angloamerická literatura se případy dvojí identity jen hemží. Za pozornost stojí sestry Bronteovy, které publikovaly coby bratrská trojice Currer, Ellis a Acton Bellovi. Autor Toma Sawyera Mark Twain se ve skutečnosti jmenoval Samuel Langhorne Clemens. A spisovatel s občanským jménem Eric Blair si vypůjčil jméno své oblíbené řeky a udělal ze sebe George Orwella.

A to osvobození Rowlingová opravdu potřebovala. Je totiž notoricky známá jako autorka slavné sedmidílné magické ságy o Harry Potterovi.

Sedmidílný román se přeložil do asi 70 jazyků a po celém světě se prodalo 450 milionů výtisků. Harry Potter vychoval celou generaci čtenářů a série ke knihám přitáhla miliony dětí, mnohým z nich přitom otevřela celý kouzelný svět literatury.

Úspěch se přenesl i na filmová plátna, kde se sedmidílný román přeměnil na osm velkých filmových příběhů.

Každá série ale jednou končí. A když později Rowlingová napsala knihu pro dospělé, román Prázdné místo, sklidila za ni ostrou kritiku.

Pseudonym Robert Galbraith měl Rowlingovou osvobodit a úspěch Volání kukačky naznačil, že ani žánr detektivek jí rozhodně není cizí.

Jaký bude druhý příběh vyšetřovatele Cormorana Strikea se v originálním vydání můžeme dozvědět už ode dneška.

mkp, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme